На летище "София": Принуждават служителите сами да напускат

Новини
21:33 - 13 Април 2022
9284
На летище "София": Принуждават служителите сами да напускат

Нова вълна от напускащи служители връхлетя летище "София". Хората масово подават молбите си и късат миналото си с настоящия си работодател. Работниците не са доволни от условията и заплащането, което трябва скоро да бъде коригирано, но с малко, научи Lupa.bg.

Концесионерът, които от година не е пипнал почти нищо на аеропорта, с изключение на една тоалетна в салона на Терминал 2, предпочита да направи услуга на държавата и да не съкращава своите служители, а те сами да направят тази крачка.

Хора, отдали повече от 10-15 години от живота си на летището, са принудени да си търсят на друго място прехраната, тъй като нововъведения не им позволяват да работят нормално. В повечето отдели започнали да правят корекции на работното време и смените, което не се нрави на хората. Началници въвели допълнителни часове за "доработка" - така служителите трябва да идват от 4:00 до 8:00 часа сутринта, което накъсва свободното им време. Шефовете започнали да следят стриктно и за чекирането за идване на работа, както и за тръгване, като наред с това държат всичко да е до последната минута.

Тези, които се изхитрят да ползват дълъг болничен, няма да се ползват с придобивката от ваучери, чиято стойност беше увеличена от 1 април - от 380 на 400 лева, те служителите ще бъдат реално лишени от тези пари. Някои работници се оплакали, че не им разрешават да ползват платените си отпуски, тъй като има крещящ недостиг на хора, а тези, които поискат неплатен, им разрешават максимум за месец. На този етап има и отдели-рекордьори по брой напускащи, като поне по 3-4 молби пристигат на ден в администрацията на летище "София".

Всички чакат и увеличението на заплатите, което на този етап е смешно - от порядъка на 50-70 лева, но синдикатите все още преговарят и не могат да се преборят и за това. Днес са били решени тези проблеми, но голяма част от хората не са оптимистично настроени. Договорено е 10-процентно увеличение на основната заплата от април.

Допълнителните отпуски ще бъдат намалени с един ден - от 9 на 8 дни за ненормирано работно време и от 12 на 11 за вредни условия на труд.

При пенсиониране служителите ще получават, както следва:

- до 10 год. в дружеството - 6 заплати;

- до 20 години - 9 заплати;

- над 20 години - 13 заплати.

Очаква се в петък да бъде подписан и Колективният трудов договор.