На летището: Орязаха мераците за по-високи заплати, но планират €50 млн. инвестиции

Столичният аеропорт вече е в топ 5 на Източна Европа

Новини
22:00 - 27 Март 2023
7265
На летището: Орязаха мераците за по-високи заплати, но планират €50 млн. инвестиции

С шест позиции се изкачи летище София в престижната Skytrax-класация за най-добро летище за Източна Европа. Резултатът е в следствие на успешната реализация на плана за трансформация, ускорените инвестиции и въвежданите поетапно реконструкции и реорганизации.

Така столичният аеропорт потвърждава, че започва мащабно преустройство и подобрение на инфраструктурата, което да изпревари възстановяването на въздушния трафик.

Шефовете потвърдили пред министъра на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, че още тази година се планира почти удвояване на инвестициите - над 50 млн. евро в развитието на летищния проект (спрямо планираните 28.5 млн. евро), за да достигнат през 2025 г. до над 75 млн. евро. Наред с това ще бъдат вложени средства в построяването и на модерен фотоволтаичен парк, който ще заработи още през 2025 г, когато се очаква да бъде завършена първата от общо трите фази на строителство.

Основните капиталови проекти, които ще стартират до края на годината, са: ремонтни дейности по летателното поле на стойност почти 2 млн. евро; старт на подмяна на системата за обслужване на багажите от юли; предстоящо подписване на договор с международна компания за строителен инженеринг, която да отговаря за модернизацията и преустройството на Терминал 2 и строителни дейности по новите паркинги на Терминал 2 с начало септември.

Съвсем скоро, през месец май ще заработи новата столова за служители – Терминал 1, а от ноември започва строителството на друг знаков обект - флагмен-магазин на Терминал 2, през който ще преминават всички пътници.

Вече текат преговорите с летищните синдикални организации и браншовите синдикални лидери на „Подкрепа“ и СТСБ за нов колективен трудов договор. Обсъждат се редица теми, които ще подобрят условията на труд, сред които увеличение на процента на месечното възнаграждение и на покритието на пакета от медицински услуги. Следващата среща между синдикатите и ръководство е на 29 март.

Засега преговорите с работодателя удрят на камък, научи Lupa.bg и първоначалното предложение за увеличаване на трудовите възнаграждения и придобивките с 15% е отхвърлено. Концесионерът засега настоява на 12.5%, както и увеличение на нощния труд с 0.15 лв.

Все още е в сила и искането от страна на шефовете за намаляване на дните за допълнителен платен годишен отпуск, за работещите на ненормиран работен ден и при специфични условия на труд, както и броя на обезщетенията при пенсиониране.