На мен совхозникът Румен ми е напълно внятен

Май на "Дондуков" 2 се подвизава... самият княз Дондуков

Коментар
22:38 - 17 Август 2020
16519
На мен совхозникът Румен ми е напълно внятен

Децата ми знаят още от деня на проговарянето си – за употреба на деепричастие наказвам със седмица без телевизия, за псувня – месец без джобни, а за русизъм лишавам от фамилно име и наследство. Добре, че президентът Румен е лингвистично школуван с остен и копраля в село Славяново, та така добре владее езика на Толстой, другия Толстой, Есенин и Маяковски, та си позволява да раздава политически определения като „невнятен“ с решетниковска невъзмутимост.

Ще речете – Радев поне, за разлика от калинките от ГЕРБ, отбира някакви чужди езици. И ще сте прави. Представям си Дани К. как се опитва да гледа „Спонж Боб Квадратни гащи“ в оригинал, или Деница С. да се пробва да си преведе Оперативната програма на ЕС за човешките ресурси.

Знаете ли обаче по какво в ЦРУ разпознавали руските шпиони по време на Студената война? Ами по това, че владеели английски много по-добре от редовите агенти. Е, и по пломбите от живачна амалгама, дело на съветския ортодонтски гений, но това е далеч от темата.

А, тя е, че е крайно време да спуснем в канавката абсурдната митологема за „натовския генерал Радев“ редом с тази за девствеността на Златка Райкова и психическото здраве на Тити Папазов. Защото поведението на президента няма общо с офицера, още по-малко с джентълмена. В момент на жестока политическа, здравна и икономическа криза Румен се държи като оземлен совхозник, който с идеологически плам оре царевичака на народното недоволство в името на плановата икономика на критическия социализъм.

И не, не ме притеснява особено една изпусната от Радев дума, колкото и уродлив русизъм да представлява. Плаши ме ролята му на княз Дондуков-Корсаков или комисар Владимир Черкаски, на имперски чиновник в разгара на хибридната война в момент, когато Кремъл е започнал масирано настъпление към Европа, която уж сме избрали за своя пътеводна светлина с национален консенсус.

Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Испания, Полша са пропищели от постсъветското настъпление на фронтовата линия на новата Студена война. В Испания има разследване за руска намеса в борбата за независимост на Каталуния. Австрия постоянно е нащрек с промишления шпионаж. Франция цяла петилетка не си говореше с Кремъл, преди появата на политическата мека китка Макрон. Правителствени източници във Великобритания подозират, че Москва е забъркана в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. „Газпром“ постоянно клати икономиката на Полша. Германия е пробита с троянския кон на жизнените останки от тайните служби на бившата ГДР.

И на този фон ние имаме президент с партизански вдигнат юмрук и руски слова на уста. Съжалявам, Европа, ти вече си пробита отвътре. Прати ни някакви фондове и заминавай на майната си. А за генерала какво да кажа, освен да повърна при мисълта, че носи униформа като на Владимир Вазов и Иван Колев. Простете, да блювам...