На многая лета за акад. Карталов: Църквата удостои маестрото с орден „Св. Йоан Кукузел“

В Деня на християнското семейство в катедралата "Света Неделя" Синодът награди директора на Софийска опера и балет за особени заслуги

Култура
22:33 - 21 Ноември 2023 (обновена)
5498
На многая лета за акад. Карталов: Църквата удостои маестрото с орден „Св. Йоан Кукузел“

Светият Синод на Българската православна църква награди директора на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов с високия църковен орден "Св. Йоан Кукузел". Църковното отличие бе връчено на изтъкнатия режисьор, педагог, визионер и мениджър от Старозагорския митрополит Киприан в Деня на християнското семейство - 21 ноември на тържествена церемония в изпълнения с хора катедрален храм "Света Неделя". 

Според решението на Синода, взето с благословията на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, орден "Св. Йоан Кукузел" се дава на акад. Карталов за особени заслуги към българската духовност и култура, за неговата просветителска дейност и за проявеното уважение към Българската православна църква. Владиците отличиха режисьора и за спектакъла "Рилският пустинник", с който през май бе отбелязана 70-та годишнина от възстановяването на Българската патриаршия.

Старозагорският митрополит Киприан от името на Светия Синод връчи на акад. Пламен Карталов църковния орден "Св. Йоан Кукузел" 

Развълнуван маестро Карталов благодари на Светия Синод на БПЦ за оказаната чест. Той сподели, че творбата "Рилският пустинник" е написана от един изключителен композитор - отец Кирил Попов. По думите на директора на Софийска опера тази творба е посветена на Рилския пустинник - преподобния Свети Йоан Рилски и е благодатна проповед, камбанен зов към съвременниците.

Това ни даде тласък, сила и мощ с тази благодатна любов, подкрепа и съкровена духовност да обединим усилията на артисти и на публика към вярата и към доброто, което да се случи в нашата родина, сподели маестро Карталов пред висшите духовници и миряните в църквата "Света Неделя".

Акад. Карталов бе поздравен с "На многая лета" от висшето духовенство. Той получи от църквата и огромен букет от бледорозови рози. Маестрото бе поздравен лично от църковни представители, от водещи солисти на Софийска опера и балет, от музиканти и от много граждани, дошли да го почетат.

Орден "Свети Йоан Кукузел" бе учреден от Св. Синод на БПЦ през 2018 г. и досега е връчен само на патриарх Неофит, на хор „Св. Йоан Кукузел“ и на композитора отец Кирил Попов, който създаде музиката за музикалната поема "Рилският пустинник" по текст на Тихомир Павлов.

Спектакълът, чийто режисьор е директорът на Софийска опера акад. Пламен Карталов, е посветен на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, чествана тази година. Диригент на творбата е Старозагорският митрополит Киприан.  

Поемата е написана през 1937 г. от българския общественик, писател, поет и етнограф Тихомир Павлов. "Рилският пустинник" е последната му поетична творба и е посветена на Св. Йоан Рилски - небесния закрилник на българския народ. Текстът е забравен, докато наскоро отец Кирил Попов го намира в своя личен архив и казва, че получава музикално вдъхновение.

Маестро Карталов, дядо Киприан, Ириней Константинов и Атанас Младенов, които изпълняват ролята на Свети Йоан Рилски, и екипът на спектакъла по време на премиерата на "Рилският пустинник" в Софийската опера

Премиерата на тази величествена музикална и драматична творба бе на 10 май в Софийска опера в деня на 70-та годишнина от възстановяването на Българската патриаршия. Магичният спектакъл бе показан и в навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на Светите братя Кирил и Методий. 

Софийската опера откри и есенно-зимния си сезон в края на септември с "Рилският пустинник" на крепостта Цари Мали град. Софийската опера е пример за апостолска дейност в създаване, утвърждаване и разпространяване на нови творби от националното ни оперно творчество.

Ириней Константинов, Пламен Карталов и отец Кирил Попов - автор на музиката на "Рилският пустинник"

Режисьорът Пламен Карталов избра късноатичната крепост Цари Мали град, за да оживи на открито това произведение, посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски.

„Рилският пустинник“ е зов към съвременниците ни да почувстваме всички заедно дълбока гордост и съкровена близост до духовната и пречистваща любов на Свети Йоан Рилски със силата на благодатната му доброта и молитви за вяра и надежда в българския род, за една истинска България. 

Режисьорската концепция е като творческо свещенослужение на точното място, през което преминават мощите на преподобния светец – от Велико Търново към неговата Рилска обител, а това е хълмът Свети Спас над село Белчин, недалеч от Самоков.

Преди церемонията по награждаването на акад. Пламен Карталов, в митрополитския храм "Света Неделя" прозвучаха църковно-славянски песнопения. В концерта участваха представителният хор „Св. ап. Карп“ при Старозагорска света митрополия, с главен диригент Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, както и мъжкият хор при катедралния столичен храм „Св. вмчца Неделя“, с главен диригент проф. протопсалт Мирослав Попсавов.

Сред творбите, които бяха изпълнени под купола на храма, бяха "Достойно есть" от Николай Черепнин и от архимандрит Роман, „Хвалите имя Господне“ от Добри Христов, „Богородице Дево, радуйся“ от Сергей Рахманинов, „Всенародна възхвала на преп. Йоан Рилски“ по текст на Тихомир Павлов и по музика на отец Кирил Попов, както и "Химн на православната християнска младеж“.

Снимки: Агнес Методиева и Светослав Николов-Чапи

Снимки от спектакъла "Рилският пустинник": Софийска опера