На над 5 години затвор осъдиха руски поети за публично четене на стихове против войната в Украйна

В Русия зад решетките са 633 политически затворници

Русия
17:14 - 28 Декември 2023
2378
На над 5 години затвор осъдиха руски поети за публично четене на стихове против войната в Украйна

Днес московски съд обяви ефективни присъди от 5 години и шест месеца и 7 години за руските поети Артьом Камардин, на 33 години, и Егор Щовба, на 23 години, участвали в публично четене на стихове против конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

Двамата са били арестувани през септември 2022 г., след като са взели участие в публична проява на Триумфалния площад в Москва, близо до паметника на поета Владимир Маяковски – популярно място за дисиденти още от епохата на социализма.


В рамките на събитието Камардин рецитирал стихотворението „Убий ме, милиционер!“, което е било крайно враждебно към проруските сепаратисти в източната част на Украйна.

На следващия ден той е арестуван, като при обиска на жилището му е бил бит от полицията.

Първоначалните обвинения са за „използване на език на омразата“, като впоследствие към тях е добавено и обвинение в „публично призоваване към действия, насочени против сигурността на страната“.

Произнасянето на присъдите е било съпроводено с демонстрации пред сградата на съда, при които са били арестувани десетки, по данни на специализираната в тази област НПО „OVD-Info“.


Поетът Камардин казал след произнасяне на присъдата, че убежденията му никога няма да се променят, но повече няма да ги изразява публично.

По данни на същата НПО третият задържан за участие в същата проява – Николай Данеко, е бил осъден на 4 години затвор още през месец май, пише БТА.

По информация на „OVD-Info“, цитирана от АФП, от февруари 2022 г. насам над 20 000 души са задържани в Русия за това, че са се противопоставяли на конфликта с Украйна. А неправителствената организация „Мемориал“ напомня, че в Русия зад решетките са 633 политически затворници.