На Острова се отказаха от ваксинационни паспорти

Свят
13:35 - 12 Септември 2021
3858
На Острова се отказаха от ваксинационни паспорти

Властите в Обединеното кралство няма да въведат COVID паспорти. Това обяви Саджид Джавид, министър на здравеопазването и социалните въпроси на Великобритания в интервю за Би Би Си.

„Имам удоволствието да потвърдя, че няма да реализираме тези планове“, каза той.

По-рано се очакваше, че от края на този месец в Англия, където живеят повече от 80% от населението на кралството, за посещение на дискотеки, клубове и редица публични събития, ще е необходимо да се предостави сертификат за напълно завършен курс на ваксинация.

В същото време властите на Шотландия, една от четирите административни и политически части на Великобритания, обявиха, че от 1 октомври ще направят документа задължителен.

Напълно ваксинирани жители на Шотландия могат да получат електронен или хартиен сертификат с QR код, потвърждаващ имунния им статус. Очаква се скоро да бъде достъпен и чрез стандартното приложение NHS Scotland. Ще бъде необходимо да се представи сертификат при посещение на нощни клубове и събития с участието на над 500 души, провеждани на закрито, както и събития с участието на над 4 000 души, ако те са на открито.

Сертификатите също ще се изискват от посетителите на събития от всякакъв тип с повече от 10 000 души, което ще засегне шотландските футболни фенове.