На пъпа на София: Нашариха с графити и Богословския факултет

20-годишен "творец" решил да блесне с майсторство върху култовата сграда

Новини
09:25 - 10 Април 2024
7409
На пъпа на София: Нашариха с графити и Богословския факултет

Графити се появиха на новоремонтираната фасада на сградата на Богословския факултет. За това сигнализираха зрители на Би Ти Ви. 

Въпреки че се намира на оживения площад "Св. Неделя" в София, на метри от Съдебната палата, фасадата на Богословския факултет не беше пощадена от авторите на графити.

Все още не е установен извършителят на деянието
Сградата на факултета, която носи културна стойност, беше в ремонт в продължение на години.

Деканът на Богословския факултет доц. Иво Найденов разбрал за графитите преди седмица.

„Заболя ме, защото около преди месец сградата бе приета в този вид след реставрацията и само в тази част имаме скеле, поради факта, че имаме да довършваме някои неща. Някой се е възползвал от това, качил се е и е оставил своето творение на стената“, обясни в „Тази сутрин“ доц. Иво Найденов.

„Дали е творчество, или не - не знам. Но определено не пасва на тази сграда, която е паметник на нашата Екзархия. Смущава ме факта, че на бул. „Витоша“ имаме засилена охрана, а никой не е забелязал. Камери има, но от тази страна не функционират заради ремонтните дейности“, обясни още доцентът.

По думите на Иво Пенев от столичния инспекторат графитът на фасадата на факултета не е творчество, а вандализъм.

„Този вандализъм ще бъде заличен от фирмата, която е ангажирана с реконструкция на сградата. По-лошото е как ще опазим оттук насетне фасадата. Творецът е млад човек, около 20-годишна възраст, който се стреми да блесне в средите на графитърите.

Създаваме регистър на хората, които правят така наречените „бомби“, като до момента имаме списък с 15 подобни графити-хулигани, с прякорите им, зад които се крият конкретни лица“, обясни още Пенев и призова всеки, който стане свидетел на подобни прояви да сигнализира, за да могат да се наложат санкции, както подобава.