На първо четене: Бюджетната комисия отхвърли готвените данъчни промени

Най-много спорове предизвика идеята за „бонус-донос”

Икономика
19:41 - 17 Ноември 2023
3414
На първо четене: Бюджетната комисия отхвърли готвените данъчни промени

Промените в пакета данъчни закони, внесени от Министерския съвет и предложени от финансовото министерство, бяха отхвърлени на първо четене в парламентарната комисия по бюджет. Единствено от ПП-ДБ ги подкрепиха, но не събраха мнозинство. ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха „въздържал се”.

Депутатите събраха мнозинство и подкрепиха единствено предложение за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от народния представител от ПП-ДБ Даниела Божинова. Те предвиждат разрешаване на производство на бира на до 100 л наведнъж в домашни условия, но не за продажба, а за консумация у дома.

Най-много спорове предизвика идеята за „бонус-донос” или финансов бонус за хората, които подават информация за злоупотреби за най-малко 100 000 лв. Предвидено е лицата да получат стимул, но само ако предоставените от тях данни все още не са известни на контролните органи.

На заседанието на комисията финансовото ведомство бе представено от Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна политика”. По думите ѝ бюджетът губи по 309 милиона лв. от 9% ДДС на ресторантьорите.

Преди седмица, при представянето на бюджета от Асен Василев, стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да го подкрепят. От ДПС пък се обявиха срещу част от промените и поискаха в план-сметката да бъдат вписани приоритетните проекти за всяка община. От БСП, „Възраждане” и ИТН бяха категорични, че няма да подкрепят бюджета.

Иначе параметрите в него са 77.7 млрд. лв. приходи, 83.8 млрд. лв. разходи, БВП от 205.8 млрд. лв., ръст на БВП - 3.2%, средногодишна инфлация от 4.8% и дефицит - 3%.