На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за туризма

Предвижда се обявяването на национален курорт да става с решение на МС

Актуални новини
12:43 - 18 Септември 2024
804
На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за туризма

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за туризма, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, с които се уреждат критериите и реда за обявяване на национален курорт. Депутатите първо отхвърлиха законопроекта, а след проверка на кворума и прегласуване го приеха с 89 гласа „за“, три „против“ и 59 „въздържал се“.

Измененията предвиждат обявяването на национален курорт да става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Заявлението за обявяване на национален курорт се подава от кмета на съответната община, на чиято територия попада курортът или части от него, след решение на общинския съвет. По този начин се дава възможност на местната власт да прецени в най-голяма степен интереса и нуждите на съответното населено място от обявяване на национален курорт, се посочва в мотивите към законопроекта. Вносителите отбелязват, че критериите, на които следва да отговарят националните курорти, са съобразени с нуждите на туристите и на местното население, както и на бизнеса.  

Любен Дилов (ГЕРБ-СДС), който е един от вносителите, обясни, че днес започват този законопроект, но очевидно няма да могат да го завършат в рамките на мандата на този парламент. Той отбеляза, че повече от четири години не може да бъде написана наредбата за националните курорти. Той отбеляза, че подкрепата за законопроекта е символична, а текстовете могат да бъдат подобрени между първо и второ четене. 

Христо Проданов („БСП за България“) посочи, че подкрепят духа на законопроекта, защото дава повече сигурност, спокойствие и увереност на туристите, но в същото време задава и много въпроси, които трябва да намерят разрешение в специален закон като този за индустриалните зони. Той отбеляза, че курортите имат различна собственост, например „Албена“ и „Златни пясъци“ са изцяло частни, „Слънчев бряг“ е частна и държавна собственост, а Банско, който е населено място, е на подчинение на кмета. 

Вяра Тодева („Продължаваме промяната-Демократична България“) коментира, че законопроектът не предлага устойчиво решение, а ще предизвика хаос в сектора що се отнася до регламентация на курортите. Разписаните в законопроекта критерии, на които трябва да отговарят обявените за национални курорти, са напълно субективни, с изключение на един – да има аптека, смята тя. Не може да бъде подкрепена идеята заявление за обявяване на национален курорт да се подава само от общината, на чиято територия е курортът, посочи Тодева. Според нея ресорните министерства могат да предложат в цялост много по-добри разпоредби. 

Борис Аладжов от „Възраждане“ посочи, че по законопроекта са постъпили осем становища, седем от които отрицателни, включително и това на Министерството на туризма. Той отбеляза, че текстовете имат нужда от сериозно прецизиране, а този парламент няма да има необходимото време. Затова той посочи, че от „Възраждане“ ще се въздържат от подкрепа на законопроекта.  

Председателят на Комисията по туризъм в 50-ото Народно събрание Цончо Ганев посочи, че в законодателството трябва да бъдат приети промени, които да регламентират националните курорти. Той предложи в следващия парламент да се създаде работна група от представители на политическите сили, Министерството на туризма и представители на националните курорти, и да се направи един добър закон.