На първо четене: Изтеклите лични карти важат до 31 януари

Депутатите удължиха срока на валидност за изтичащите документи

Топ
12:04 - 30 Октомври 2020
1927
На първо четене: Изтеклите лични карти важат до 31 януари

Парламентът прие на първо четене да се удължи срокът на валидност на изтичащите до 31 януари догодина документи за самоличност. Това стана с промени в Закона за мерките по време на извънредното положение. Решението беше взето единодушно със 141 гласа „за“, без „против“ и въздържали се.

Промяната в закона се налага, тъй като в края на тази година и в началото на следващата срокът на валидност на голям брой лични документи изтича, което предполага тяхната подмяна в усложнена епидемична обстановка. Така срокът за валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари на 2021 г. се удължава с шест месеца. Досега този текст в закона се отнасяше за личните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.

За срока на удължаване на личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина в условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.

Със законопроекта се създаде възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия да напускат държавата, която пребивават и да се завърнат в България.

Предвижда се чужденец, който е влязъл на територията на страната по законоустановения ред, да може да напуска България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че му е осигурен транзит за държавата на крайната му дестинация.

До този момент 48 държави са изразили готовност за пропускане на български граждани с изтекли документи да се завърнат в България, но при условията на реципрочност.

Срокът за предложенията по законопроекта между първото и второто четене ще бъде четири дни.