НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Парламентът удължи действието на бюджета за 2022 г.

Вносител е служебният кабинет, дебатите продължиха близо пет часа

Новини
15:47 - 29 Ноември 2022 (обновена)
2341
НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Парламентът удължи действието на бюджета за 2022 г.

Със 127 гласа "за", двама "против" и 90 "въздържал се" парламентът прие на първо четене Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на ДОО за 2022 г. и Закона за бюджета на НЗОК за т.г.  

Вносител е служебният кабинет, дебатите продължиха близо пет часа.

С него се удължава действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, осигурява се продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и се продължава действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г.

На извънредното днешно заседание, депутатите спориха от сутринта за тежките последици, които ще донесе подобно решение. 

Особено остри в изказванията си бяха бившият финансов министър Асен Василев и соцлидерката Корнелия Нинова. Тя призова да бъде внесен новия бюджет, а служебният кабинет да спре да дава акъл на депутатите. Тя припомни, че подобен ход ще минира социалните плащания.В пленарна зала прозвучаха призиви до последно старият бюджет да не бъде гласуван на първо четене, защото после не може да бъде оттеглен. 

Бившият финансов министър уточни, че липсата на нов бюджет, тежките последици ще са в няколко посоки. Шансовете за влизане в еврозоната без бюджет за 2023 са нула, предупреди Василев. Второ – шансовете да излезете на външни, дори вътрешни пазари, да наберете дългово финансиране без одобрен бюджет не са добри и даже да се изпълни дълговото финансиране, това ще стане при много по-лоши лихвени проценти. Това е като да идете в банката и да кажете – нямам бизнес план, но ми дайте кредит.

Третото и най-тежко като проблем събитие, което ще се случи е, че между 1 и 2 четене всички ПГ ще внесат предложения за разходи. Но тъй като това не е бюджетна процедура, те нито ще бъдат остойностени, защото няма число в удължителния закон, нито ще бъдат остойностени правилно приходите, нито ще има заложено бюджетно салдо.

Т.е. няма заложен дефицит, с който НС да се съобразява. Между 1 и 2 четене ще се развихри безконтролно предложения за разходи, но не са остойностени с приходи и няма основното оръжие  - да не се пипа бюджетното салдо, обясни Асен Василев, но въпреки всичките предупреждения, бюджет 2022 беше гласуван на първо четене.