На пазар в Одрин: За 100 кинта пълним хладилника

Куриози
18:00 - 03 Февруари 2022
8131
На пазар в Одрин: За 100 кинта пълним хладилника

„Очакваме отново хиляди туристи от България на пазар в Одрин в края на седмицата. От 1 февруари отпадна изискването за PCR тест и това означава 90 лева по-малко разходи за идващите на пазар“, обясниха търговци от пазара „Улус“ пред местните медии, предаде rodopi24.blogspot.com.

„Около 100 лева са необходими на българина, за да натъпче хладилника и килера с храна за две седмици за семейство от четири членове на пазар в турския град Одрин“,

Сметките за публикацията „Газ към Одрин, тези оферти не са за изпускане“ са на база цените, обявени в местните супермаркети. Изданието уточнява, че на фермерските пазари и борсите покупките може да излязат още по на сметка. И още:

„Цените на храните са горе-долу същите, каквито бяха и в края на годината, въпреки че турската валута се обезцени още и за 1 лв. в момента можеш да си купиш 7,74 техни лири.

Причината е, че местните търговци заради обезценяването леко покачват цените на продуктите, за да не са на пълна загуба, коментираха сънародници, които редовно пътуват до съседите, пише и „Телеграф“.

Какво може да си купи българинът за стотина лева при една обиколка на магазини, борси и пазари в Одрин?

За по-малко от 100 лв. нашенецът може да напълни торбите с храна. А именно 12 яйца за 1,60 лв., 3 кг местно сирене за 17 лв., 3 кг селско сирене за 10,80 лв.,1 кг маслини за 5 лв., 1 кг шамфъстък за 12 лв., 2 кг техен колбас за 10 лв., 1 кг телешко или вид червено месо за 8,70 лв.

В стотачката влизат още 10 пресни салати, които там излизат 4,40 лв., а бройката е 40 ст. Лев и половина за три кила зрял лук, 2 лв. за 5 кила картофи, 1,40 лв. за килограм ориз, 2 лв. за пет кила краставици , 2,22 лв. пък струват 3 килограма оранжерийни домати.

Към покупките добавяме и литър прясно мляко от 74 ст., половинка прясно изпечен хляб за 39 ст. Остават още малко пари, с които нашенци допълват саковете с буркани местни туршии, патладжани, кори за баници. В повечето случаи буркан излиза под един лев.

В същото марулята у нас струва 1,80 лв., кило краставици е по-скъпо от най-скъпия кашкавал при съседите и в зарзаватчийниците върви за 7,80 лв., кило розови гръцки домати удари 5,80 лв. в София, а връзка пресен български лук е 1,20 лв., няколко репички се продават за 1,60 лева.

Българските краставици са кът, защото оранжериите затварят врати заради високите цени на газа. Литър българско прясно мляко върви между 1,90 лв. и 2,20 лв., най-евтиното сирене с палма е около 5-6 лв. - толкова, колкото струва зрял кашкавал в Турция.

Хапването в средно скъп ресторант за двама с типичните турски чорби, кебапи и ориз е най-много 15 лева.