На прощаване: Кабинетът раздаде 418 милиона лева на общините

Средствата ще се разпределят по обективен начин, обеща министър-председателят в оставка

Новини
16:32 - 28 Юли 2022
2964
На прощаване: Кабинетът раздаде 418 милиона лева на общините

Двеста двайсет и две общини ще получат финансиране за своите проекти, заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков. 

„Радостен съм да кажа, че в последното заседание на Министерския съвет успяхме да стигнем до заключението, че тези средства ще бъдат дадени на общините. Всички кметове ще могат да реализират така важните за тях проекти“, посочи Петков. 

Премиерът допълни, че принципът за разпределение на средствата ще бъде обективен, с ясни изисквания към всички проекти. 

„За разлика от предишния министър-председател, който ги даваше „на калпак“ за любими негови кметове, тук, след работата между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и кметовете, се стига до такова широко покритие“, каза още Кирил Петков. 

На брифинга министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов допълни, че експертите на министерството продължават да работят със своите колеги от Националното сдружение на общините в България по изготвяне на списъка с одобрените проекти. 

Караджов увери, че до края на деня ще бъде оповестен окончателният списък, а общините от понеделник ще могат да започнат сключване на договорите. Бюджетът е в размер на 418 милиона лева, а проектите покриват население от 6 171 361 души, уточни министър Караджов.