На разходка по цветната улица "Иван Вазов" (ГАЛЕРИЯ)

Култура
10:10 - 14 Април 2021
5456
На разходка по цветната улица "Иван Вазов" (ГАЛЕРИЯ)

Емблематичната столична улица "Иван Вазов" бе превърната в арт галерия на открито, благодарение на младата художничка Анелия Александрова – Ая. Цветната улица създава радостно настроение у живеещите там, както и у многобройните минувачи, убеди се репортер на Lupa.bg.

Така улица „Иван Вазов“ посреща пролетта по-красива и цветна. Старите и ръждясали електроразпределителни табла на тротоарите й бяха професионални изрисувани с трайни акрилни бои от Ая. Ярките багри радват най-вече децата.

Живописните творби „Приятели“ и „Полет“ са реализирани по програма „Творчески инициативи“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Снимка: Личен архив

„Трансформацията“ на грозните електрически табла в творби на изкуството, носещи и силно послание, са част от проекта „Пътепис на анималистичното изкуство“ на Анелия Александрова - Ая. Целта й е да заздрави връзката на природата с градската среда чрез анималистични образи. Авторката кани на едно любопитно пътешествие из животинския свят в неговото многообразие и символика. 

Трансформирайки ел. таблата в арт творби, Анелия се сблъскала и с неочаквани премеждия. Докато завършвала работа си по едното табло, някой „шегаджия“ надраскал с маркер другото, което било почти готово. Наложило се тя отново да го изрисува. Като приключила с "Приятели", отново пребоядисала другото табло, но буквално още преди боите да са изсъхнали, пак го надраскали и отново се наложило да го възстановява.

Анелия Александрова - Ая е родена в София, където през 1998 г. завършва гимназията за изобразителни изкуства „Николай Райнов“. През 2003 г. завършва магистърска степен по специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия. През 2006 г. й е присъдена образователната и научна степен доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства към специалност „Стенопис“ в НХА в София.

От 2018 г. членува в Международна асоциация на ръчни производители на хартия и художници на хартиено изкуство( IAPMA). Ая има реализирани 7 самостоятелни изложби и участие в 52 групови национални и международни изложби. Има и реализирани четири стенописа. През 2012 г. получава наградата на журито „Пазител на традициите“ 2012 в категория „Изобразителни изкуства“ – Млади, както и награда като победител в онлайн гласуването.

През 2020 г. реализира филма „Потайностите на моето ателие “ по инициатива „Солидарност в културата“ на Столична община. През същата пандемична година създава късометражния филм „Ябълката на раздора“ с подкрепа на НФ „Култура“ по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“. 

За всеки минувач е удоволствие да се наслади на красивите графити и рисунките на Анелия Александрова - Ая.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА