На Разпети петък Исус изкупва греховете ни

Култура
07:24 - 26 Април 2019
5408
На Разпети петък Исус изкупва греховете ни

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден, в който Божият син е подложен на жестоки страдания и е прикован към кръста. Исус е обругаван и измъчван,  за да се принесе в жертва и да изкупи греховете на цялото човечество. На Велики петък погребват Христос в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа.

На този ден в храмовете се отслужва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, в които се описват страданията на Христос.

Точно в този ден от Страстната седмица постът е много строг - църквата повелява тогава да не се яде абсолютно нищо и да се пие само вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия. На вечерната служба в църквите вярващите съпреживяват Христовата смърт - изнася се плащеницата, посветена на погребението на Спасителя. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. В храма вярващите оставят яйце и здравец пред Разпятието.  

Всички песнопения разказват за страданията и смъртта Христови. Молитвата „Плачът на Богородица” се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която е свидетел на разпъването на кръста на своя син. По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. С нея свещениците обикалят храма и така символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в „гроба”, който се намира в центъра на храма.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се върши каквато и да е работа.