На рождения си ден Корнелия взе третия мандат

За последните близо две години БСП получава четвърти шанс да състави кабинет

Новини
10:04 - 16 Януари 2023
2526
На рождения си ден Корнелия взе третия мандат

Президентът Румен Радев връчимандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на "БСП за България".

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание, не бяха реализирани.

За последните близо две години БСП получава четвърти шанс да състави кабинет - в различни парламенти - все с третия мандат.

На заседание тази седмица Столетницата ще решава от кои формации и по какви теми ще търси подкрепа за формиране на правителство.

Към момента повечето партии в настоящия парламент са скептични за формирането на редовен кабинет с мандата на БСП и в 48-ото Народно събрание.

Ако и последният опит се провали, президентът ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи дата за нови парламентарни избори, вероятно през пролетта.

А днес лидерът на БСП празнува и рожден ден.

Спрях се на БСП в търсене на най-голям шанс за работещо правителство. Това коментира президентът Румен Радев при връчването на третия мандат на левицата за съставяне на кабинет.  

Снимки: Агнес Методиева