На рождения си ден Лили Иванова се моли на Богородица

Култура
07:10 - 24 Април 2020
10330
На рождения си ден Лили Иванова се моли на Богородица

Лили Иванова посреща рождения си ден с молитва пред иконата на Богородица в дома й на столичната улица "Оборище", научи Lupa.bg. Естрадната прима никога не е парадирала с вярата си или със свои снимки от църкви и манастири. Нейни познати обаче твърдят, че Лили ходи на църква в навечерието на своите лични празници - рожден и имен ден, на големите християнски празници и преди началото на своите турнета.

Лили Иванова имала собствен иконостас в дома си, а най-скъпа икона за нея била тази на Света Богородица. Именно през тази реликва певицата отправяла своите горещи молитви към Бог за здраве и дълголетие.

До преди години изпълнителката на "Бели манастири" предпочитала да пали свещичка в патриаршеския храм "Св. Александър Невски", който се намира близо до дома й. Поради големия туристически наплив в църквата, който пречел на усамотението й, Лили Иванова започнала да ходи в църкви и манастири в близост до София, за да бъде далече от хорските очи. Естрадната прима смятала, че вярата е нещо много лично и то не бива да се излага на показ. И понеже е наясно, че не може да остане незабелязана при влизането си на обществено място, включително и в църква, певицата предпочитала да посещава храмове, в които влизат по-малко хора.

Лили Иванова редовно прави дарения за Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“, но държи името й да се пази в тайна и не желае публично да бъде афиширана като дарител. Стенописът "Вход Господен", изобразяващ влизането на Христос в Йерусалим, е изографисан вляво от входа на черквата в Самоков. Той е поръчан, платен и дарен на Светата обител от Лили Иванова. Изборът именно на тази библейска сцена не е случаен, тъй като празникът Вход Господен всъщност е Цветница, когато Лили празнува своя имен ден.

За разлика от други ктитори, чиито ликове дори бяха изрисувани в манастира, изпълнителката на "Севдана" никога не е афиширала с благотворителността си. Монахините обаче знаят, че посещава метоха и помага с редовни дарения. 

Тази година заради коронавируса певицата ще си остане вкъщи без да приема гости и цветя, както вече Lupa.bg писа. В други години домът й бе отрупван с цветя от нейни приятели и почитатели и се превръщаше в огромна цветна градина.

Днес Лили Иванова навършва достолепните 81 години, но духът й е все така младежки. През лятото се очаква да стартира нейно голямо турне, а след края на извънредното положение ще бъде излъчен и филмът за певицата "Тайната снимка", продуциран от самата нея. Филмът е жанр “анкета” и представлява тайна среща на тайно място за една историческа снимка - в началото на 2020 година Лили покани журналисти от няколко медии и застана пред въпросите им за една тайна историческа снимка на момента и епохата пред обектива на фотографа Костадин Кръстев - Коко.

В първите минути на 24 април Лили Иванова се похвали чрез страницата си във фейсбук и с първия си подарък за рождения ден. Той е от големия български художник Ставри Калинов. "Скъпи приятелю, благодаря ти за божествения свят и вечността, в които се докоснах чрез твоята картина!", написа певицата.