На съд: Двама иманяри спипани с брадва на 3000 години

Куриози
11:13 - 06 Юни 2023
1619
На съд: Двама иманяри спипани с брадва на 3000 години

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама обвиняеми за държане на нерегистрирани археологически обекти и метал детектори, предназначени за търсене на артефакти.

Обвинението срещу П.П. е за това, че на 31 юли 2019 г. в Свищов, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство (ЗКН), които не били идентифицирани и регистрирани по съответния ред. От негов имот са иззети 35 находки на стойност 413 лева. Сред тях са оловна апликация и бронзов обков, с датировка XVIII-XIX век, както и 33 бронзови монети от Римската империя, антична и средновековна епохи.

Обвинението срещу П. Л. за това, че на 31 юли 2019 г. в дома си в свищовското село Козловец е държал 6 археологически обекта на стойност 720 лева – част от бронзов пръстен, бронзов коланен разпределител (XII-XVII век), бронзова брадва (3000-1200 г. пр.Хр.) и монети от Римската империя.

Двамата обвиняеми противозаконно държали два металотърсача, нерегистрирани по реда на ЗКН и Наредба на Министерство на културата за извършване на теренни археологически проучвания, за което знаели, че са предназначени и послужили за търсене на археологически обекти.

Обвиняемите са криминално проявени и осъждани за държане на културни обекти, които не били идентифицирани и регистрирани по съответния ред. На 31 юли 2019 г, докато се придвижвали с лек автомобил, иманярите били спрени от полицейски служители за проверка. В колата им били установени металотърсачи и лопати. Същия ден, при претърсване, в жилищата им били открити ценните старини.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда, съобщи „Борба“.

Снимката е илюстративна