На сбогуване с Андрей Боцев: Генерале, служихме ти честно! Прости! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Президентът, министри, депутати и граждани се събраха на поклонението във Военния клуб

Новини
12:00 - 01 Март 2020
6854
На сбогуване с Андрей Боцев: Генерале, служихме ти честно! Прости! (СНИМКИ И ВИДЕО)

"Генерале, служихме ти честно! Ако има нещо, прости ни!" С тези последни думи се сбогува с началника на отбраната ген. Андрей Боцев неговият заместник вицеадмирал Емил Ефтимов. Той увери, че говори от името на всички армейци. "Ние загубихме командир, България загуби държавник", каза още адмиралът.

Президентът Румен Радев, вицето Илияна Йотова, военният министър Красимир Каракачанов, вътрешният - Младен Маринов, депутати, граждани и стотици офицери се събраха на поклонението пред ген. Боцев във Военния клуб в София. За да изпрати българския началник на отбраната дойде и шефът на ГЩ на македонската армия ген. Васко Гурчиновски.

"Прощаваме се с човек, който ще остави диря в историята на Българската армия. Той служи във време, в което трябваше да се направи крачка от безвремието към модернизацията и я направи с достойнство. Ген. Боцев беше честен, откровен и прям, бъдете като ген. Боцев", каза в словото си вицепремиерът Каракачанов.

"Имали сме различия, но ген. Боцев бе честен и достоен офицер, който остана на поста си до последния си миг", бяха пък думите на президента Радев.

Точно в 10 сутринта в неделя ковчегът с тялото на генерала, покрит с националното знаме, бе изнесен от Министерството на отбраната и положен върху оръдеен лафет. Траурното шествие мина покрай паметника на Незнайния войн преди да стигне до Военни клуб.

Ген. Боцев ще бъде погребан днес в родния си Гоце Делчев.