На Слънчака: Потриват доволно ръце, чака се богат урожай!

Голяма част от хотелите в курорта вече са резервирани на 100%, но няма персонал

Новини
23:00 - 15 Май 2023
4567
На Слънчака: Потриват доволно ръце, чака се богат урожай!

Макар и в дни на криза и инфлация се очаква силен сезон това лято по морето. Фактите са красноречиви - резервациите по хотелите сочат нива от предковидната 2019 година. Част от хотелите в Слънчев бряг са резервирани почти на 100%. Цената на почивката обаче скача с 10-15%, а в курорта трескаво набират персонал.

В най-големия ни курорт по Черноморието вече има туристи, макар сезонът да не е открит официално.

За юли и август в много хотели са изчерпани наличностите, но все още има места. Май-юни са слаби към момента, но със специални оферти и тарикатски подходи хотелиерите се опитват да стимулират туристите.

Много е голяма разликата между четиризвездните хотели в зависимост от това какво се предлага в тях. Ако миналата година цената на стая е била 180-190 лева на ден, тази година ще бъде около 250-260 лв.

Основен проблем по морето отново е липсата на персонал. В някои от хотелите ще разчитат на ученици от Техникума по туризъм в Бургас.

За много позиции заплащането значително се е подобрило в сравнение с предходни години.

Учудващото е, че на много хора не им се работи и се мръщят на заплата от порядъка 1000 - 1500 лв., но същевременно с това постоянно се оплакват, че няма работа. А не е така...

Очаква се това лято да е по-скъпо и на заведенията по морето.

Около 5 лв. се очертава да бъде фрапенцето. Но това е неизбежно - инфлация, с която се оправдават всички. Хората се питат какво да очакват за салатите и основните ястия, но нека не витаят в облаците, тъй като из оборотните ни курорти винаги е било различно. В София вече една салата струва между 13 и 17 лева, а пържолка под 15 лева в читаво заведение с добра локиция, трудно може да се намери. Какво остава тогава по морето, където все още се изповядва максимата: "ден година храни".

Статистиката показва, че над един милион е общият брой на нощувките във всички места за настаняване у нас през март, което е с 29% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Най-голямо увеличение се наблюдава в хотелите с една и две звезди.

Приходите от нощувки през същия месец са около 80 млн. лв., или с 53% повече в сравнение с 2022 година. Отчетено е увеличение на посещенията както от български граждани - с 58%, така и от чужди - с 46%.