На срещата на върха: Зеленски не получи дата за начало на преговорите за ЕС

Сирените за въздушна тревога огласиха Киев и лидерите бяха отведени в бомбоубежище

Украйна
18:58 - 03 Февруари 2023
3086
На срещата на върха: Зеленски не получи дата за начало на преговорите за ЕС

Подкрепа за Украйна на всяка стъпка по пътя й към членство в Европейския съюз - това е обещанието на 27 - те, дадено в Киев на първата по рода си среща на върха, проведена във военна зона.

Преди началото на заседанието, сирените за въздушна тревога огласиха Киев и лидерите са били отведени в бомбоубежище. Киев не получи отговор кога ще започнат преговорите за присъединяване към съюз. В срещата участваха председателите на Еврокомисията и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и президентът Володимир Зеленски.

Президентът Зеленски се надяваше още тази година Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС.

В заключенията от срещата на върха обаче конкретни обещания от страна на ЕС няма. В тях се казва, че Брюксел ще продължи да подкрепя Киев и предлага сътрудничество в различни области, както и това Украйна да участва в различни европейски програми, които са предназначени само за държавите - членки на ЕС. Очаква се също Украйна да стане част от европейското роуминг пространство.

"Сега, почти година след началото на пълномащабната война проведохме много ползотворна среща Украйна-ЕС, която ясно доказва, че украинците и европейците не могат да бъдат покорени от Русия. Станахме по-силни - и Украйна, и Европа. Защото работим заедно, в името на сигурността и свободата. Срещите вчера и днес показаха, че нашата интеграция е необратима и има пълната подкрепа от Европа. Тази година можем да продължим и да ускорим интеграционните процеси - и това беше една от темите днес. И съм много благодарен на нашите приятели - г-н Мишел, г-жа Фон Дер Лайен и г-н Борел за техния личен принос - и за подкрепата за Украйна на по пътя ѝ към членството в ЕС", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Няма строго установени срокове, но има цели - например - реформи, и подобряване на ситуацията в страната - кандидат, за да достигнем до етапа на преговори за присъединяване и самото приемане. Вашата решителност да продължавате напред е впечатляваща. Правите важни стъпки, за да отговорите на препоръки и правите това, докато се борите с агресор. Ако се нуждаете от доказателство, че Русия търпи големи стратегически провали, а Украйна устоява и върви по пътя към членство в ЕС, фактът, че ние сме тук за тази среща, ето нашето присъствие тук във военна зона говори повече от хиляди думи", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

"Ще бъдем плътно до вас, за да изградите отново модерна, просперираща Украйна, твърдо стъпила на нашата общ европейски път. Защото не може да има сигурна и независима Европа без сигурна и независима Украйна. Украйна е Европейският съюз. Европейският съюз е Украйна", каза Шарл Мишел, председател на Съвета на Европа.

Фон дер Лайен и Мишел се ангажираха да съдействат за това замразените авоари на руските банки, които бяха обект на санкциите, да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.