На срещата в "Рамщайн": Зеленски настоя за подкрепа за удари с голям обсег, САЩ обеща още 250 милиона долара

ЕС
15:55 - 06 Септември 2024
1172
На срещата в "Рамщайн": Зеленски настоя за подкрепа за удари с голям обсег, САЩ обеща още 250 милиона долара

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес западните съюзници на страната му да игнорират "червените линии" на Москва и да позволят на Киев да използва оръжия с голям обсег за удари по руска територия, а Вашингтон обеща още 250 милиона долара за оръжия за Киев, предадоха Ройтерс и БТА.

Зеленски участва за първи път в организираната от САЩ редовна среща на съюзниците на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия и се опита да представи разрешението за удари с голям обсег като още един начин за оказване на натиск върху Русия да прекрати продължаващата от две и половина години инвазия.

Това се случва в рисков момент за украинските сили, които започнаха изненадваща офанзива в руската Курска област, въпреки че руските сили са съсредоточили всичките си усилия върху превземането на град Покровск в Източна Украйна, който е ключов логистичен център за военните усилия на Киев, отбелязва Ройтерс.

"Да, трябва да разполагаме с тези способности с голям обсег не само на окупираната територия на Украйна, но и на руска територия, така че Русия да бъде мотивирана да търси мир", каза Зеленски.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посочи настъплението в Курск като пример за това как Украйна работи за изземване на инициативата на бойното поле. "Агресивната армия на Кремъл сега е в отбранителна позиция на собствената си територия", заяви Остин.

Все пак забележките на Остин изглеждаха по-скоро насочени към по-широкообхватните усилия на Запада да подкрепи кампанията на Украйна за отблъскване на руските сили от нейната територия, включително обявяването на още помощ в сферата на сигурността на стойност 250 милиона щатски долара.

"(Руският президент Владимир) Путин таи дълбока злоба. Москва продължава офанзивата си в източната част на Украйна, особено в района на Покровск", каза Остин.

"Путин прехвърля войските си в Курск. А Кремъл продължава да бомбардира украинските градове и да атакува украинското цивилно население", добави той.