На свобода: Германия посреща затворниците от Русия

Канцлерът Шолц прекъсна лятната си отпуска за да ги посрещне на летището в Кьолн

Топ
08:00 - 02 Август 2024
1429
На свобода: Германия посреща затворниците от Русия

Останалите от общо 16 затворници,освободени от Русия, пристигнаха в Германия.

Канцлерът Шолц прекъсна лятната си отпуска, за да ги посрещна на летището в Кьолн. Той определи срещата си със затворниците като "много трогателна" и заяви, че размяната е била трудно, но правилно решение. Сред освободените има германски граждани и руски политически затворници. В замяна Русия си върна осем граждани. Споразумението е договаряно тайно повече от една година с турско посредничество. Размяната се е състояла на летището в Анкара. Дотам затворниците са били транспортирани със седем самолета - два от Съединените щати и по един от Германия, Полша, Словакия, Норвегия и Русия.

Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис посрещнаха тримата американски граждани, които бяха освободени от Русия. Те са част от най-голямата размяна на затворници между Изтока и Запада след края на Студената война.

Журналистът от "Уол Стрийт Джърнъл" Еван Гершкович, бившият морски пехотинец Пол Уилън и руско- американската журналистка Алсу Курмашева пристигнаха в авиобаза Андрюс. Гершкович е използвал официалния формуляр на молбата за амнистия до руския лидер Путин за да му поиска интервю, съобщава БиБиСи. Стана ясно, че руският активист Владимир Кара-Мурза, който има американска виза, отива в Германия. Семейството му обаче сподели радостта в Белия дом. По-рано вицепрезидентът Харис съобщи, че е разговаряла с вдовицата на покойния руски опозиционер Алексей Навални, който трябваше да бъде част от размяната на затворници. Харис е уверила Навалная, че Съединените щати стоят зад борците за свобода в Русия и изрази облекчение от завръщането на своите сънародници.

"Руските власти ги арестуваха и във фиктивни процеси ги осъдиха на дълги срокове затвор. Това беше ужасно извращение на правосъдието в продължение на много години. Президентът Байдън и аз и нашият екип участвахме в сложни дипломатически контакти, за да върнем у дома тези неправомерно задържани американци", заяви Камала Харис - вицепрезидент на САЩ.