На този ден: ДС убива Георги Марков

Личности
10:15 - 11 Септември 2020
4716
На този ден: ДС убива Георги Марков

На 11 септември 1978 г. умира писателят дисидент Георги Марков в болница в Лондон. Четири дни по-рано, отивайки в централата на BBC, където работи в българската редакция, усеща необичайна жилеща болка в крака.

Спомня си, че обръщайки се назад, вижда мъж, който вдига от земята чадър. Когато пристига на работа, той  вижда, че на мястото на убождането има странна пъпка.

Няколко часа по-късно получава силна треска и е приет спешно в болница. Започват три мъчителни дни, в които лекарите не успяват да направят нищо, за да го спасят. На 11 септември Марков издъхва. Дъщеричката му Александра-Райна е едва на 2 годинки.

Неговото убийство предизвиква много широк обществен резонанс по света. Разследването за смъртта му се води както в Обединеното кралство, така и в други страни, но е безрезултатно.

Разкриването на ролята на ДС става възможно след падането на комунистическия режим през 1989 г. Въпреки това не са установени нито поръчителят, нито прекият му извършител, а следственото дело в България е прекратено през 2013 г. поради изтичане на давност.