НА ВИ НЕЗАВИСИМОСТ: В Донбас важат само рубли

Жителите ще трябва да подават заявления за гражданство и да положат клетвата на гражданин на Руси

Украйна
19:17 - 02 Октомври 2022
2516
НА ВИ НЕЗАВИСИМОСТ: В Донбас важат само рубли

В четирите окупирани области на Украйна, за чиято анексия бяха подписани документи в петък, ще бъдат "допускани" украински гривни само до края на 2022 г. Това обяви председателят на комисията по държавно строителство и законодателство в Държавната дума Павел Крашенинников, цитиран от "Интерфакс". "Паричната единица на териториите на новите субекти ще бъде рубли." От 1 януари 2023 г. там ще действа и руското бюджетно законодателство.

В коментарите си той описва как ще се осъществи присъединяването на тези "нови субекти" на Русия (Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област и то не целите).

Жителите ще трябва да подават заявления за гражданство и да положат клетвата на гражданин на Русия. "Военните формирования и специализирани органи" на терен в анексираните територии може да бъдат включени в руските въоръжени сили (това означава, че армията на "народните републики" например може да се интегрира в руската армия).

Думите на Крашенинников предхождат разглеждането в Думата на законопроекта за анексията, насрочено за 3 октомври. Няколко часа преди коментарите му Конституционният съд на Русия призна анексията за законна, тъй като окачестви по този начин "международните договори" с признаните само от Русия обявили независимост "народни републики" в Донбас и необявилите независимост Херсонска и Запорожка област.