На вниманието на Благо Джизъса: Италия въвежда строги наказания за драскачите на паметници

Освен футболиста и екоактивистите оскверняват културните обекти на Ботуша

Нещо за четене
17:47 - 02 Април 2023
2266
На вниманието на Благо Джизъса: Италия въвежда строги наказания за драскачите на паметници

Властите на Италия разглеждат възможността да затегнат наказанията за онези, които вандализират исторически паметници, пише италианският в. "Месаджеро". Тези стъпки ще бъдат насочени по-специално към екоактивистите, които в последно време зачестиха с протестните си изяви в страната, по време на които те атакуват произведения на изкуството, намиращи се в прочути музеи или пък исторически сгради и културни обекти.

Поводът за това решение бе вчерашният протест, при който в Рим екоактивисти от движението "Последно поколение" изляха черна течност във водите на фонтана "Баркача" на площад "Испания" пред прочутите "Испански стъпала".

Министърът на културата на Италия Дженаро Санджулиано определи това като вандалска проява и каза, че хората, които извършват подобни деяния нямат никакво отношение към защитата на околната среда. Той поясни, че понятието околна среда включва не само природата, но и произведенията на изкуството, създадени през многовековната човешка история. "Благородно е да защитаваш морето, реките, горите и планините, но не по-малко важно е и да защитаваш историческото и художественото наследство на нацията", подчерта министърът.

Той каза, че вече е обсъдил въпроса и с министъра на правосъдието Карло Нордио. Целта е да бъдат въведени административни наказания за тези нарушители.

"Възстановяването на паметниците струва пари, и то немалко, защото е нужен специален персонал и техника", акцентира министърът и добави, че онези, които вандализират паметници под претекст, че са климатични активисти, борещи се за своята кауза, ще трябва после да платят от джоба си възстановяването на паметниците.

Министърът на културата също така съобщи, че от 3 април неговото ведомство ще бъде граждански ищец в съдебните процеси срещу екоактивистите, които извършиха подобни вандалски прояви, като тази в Рим от вчера.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери пък заяви, че само благодарение на своевременната намеса на местната полиция, а после и на специален отряд, са били избегнати необратими щети на фонтана "Баркача".

Както е известно България също се прочу в Италия и то със знак минус. Преди няколко години българският футболист Благой Георгиев извърши вандалски акт срещу Колизеума в Рим - обект от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Благо Джизъса решил заедно с годеницата си да посети Колизеума в Рим. Когато двамата отишли там, футболистът решил да издълбае с монета инициалите си на една от колоните на Колизеума, но бил заловен в момента на нарушението от охраната.

Впоследствие Благой Георгиев призна в прав текст, че той е драскал с монета по Колизеума в Рим.

"Аз бях. Наоколо имаше 50 човека, не по-малко. И всички драскаха нещо по стените. Аз също извадих монета и написах на стената името на жена си Есмер. И тогава се започна. Появи се полиция, оказа се, че това е забранено, но за посегателство върху Колизеума бях задържан само аз. Тотално се побърках, а полицаите се смееха на реакциите ми, докато попълваха рапорта.

Буквално веднага историята се появи във всички медии. Имаше версии, че това не съм бил аз, че съм бил в същото време на друго място. Няма да кажа кой ги лансира", казваше Джизъса, който тогава играеше в руския Оренбург.