На вниманието на НАП: Китайски магазини продължават с фалшивите касови бележки

Новини
11:30 - 20 Октомври 2020
3980
На вниманието на НАП: Китайски магазини продължават с фалшивите касови бележки

Магазин за китайски стоки в центъра на София издава касови бележки със съмнителна достоверност, сигнализираха читатели на Lupa.bg. Те донесоха в редакцията касова бележка от покупката. На нея не пише нито името на фирмата, нито адрес на търговеца, нито, че е фиксален бон. На примитивната бележка е изписано само името на продуктите, цената и датата на покупка, друга информация няма.

"Бележката изглежда фалшива, дори и първолак може да види, че е като напечатана на принтер. Със сигурност касовият апарат не е свързан с НАП и така се укриват приходи" - коментира пред сайта ни бдителна клиентка. 

Тенденцията с фалшивите касови бележки е "модерна" в последните няколко години. Целта е избягване на отчитането на реални обороти.

Най-лесно може да се разпознае дали една касова бележка е фалшива, ако в долната част няма надпис фискален бон, а често има надпис нефискален бон, неокончателен бон. Експерти съветват да се внимава, защото фалшивата касова бележка няма да може да се ползва в случай на рекламация.

Най-вероятно става дума за софтуер за наличните стоки в магазина, свързан с принтер, който издава бележките. Такъв случай имаше в няколко китайски магазина в страната, които укриваха доходи с нередовни касови бонове.

Няколко са големите магазини за китайска стока в София, които се радват на много клиенти заради ниските цени. Китайците обаче трябва да спазват българското законодателство, както останалите търговци, коментират клиенти, които се надяват НАП да погне измамниците.