На вниманието на шефовете: Работещите не може "винаги да са на линия"

ЕС
20:05 - 21 Януари 2021
6986
На вниманието на шефовете: Работещите не може "винаги да са на линия"

Работещите трябва да бъдат защитени, като не може непрекъснато да бъдат на линия и да отговарят денонощно на своите работодатели. Това изискаха евродепутатите чрез специална законодателна инициатива, приета с 472 гласа „за“, 126 „против“ и 83 „въздържал се“. Членовете на ЕП призовават Европейската комисия да предложи законодателен акт, който позволява на хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват извън работното време. Той следва също да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка. Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. 

Увеличеното използване на цифрови ресурси за служебни цели доведе до културата „винаги на линия“, което има отрицателно въздействие върху равновесието между професионалния и личния живот на служителите, заявяват евродепутатите. Въпреки че работата от дома изигра важна роля за запазването на работни места и предприятия по време на кризата с COVID-19, съчетаването на дълго работно време и по-високи изисквания води също до повече случаи на тревожност, депресия, изтощение и други проблеми, свързани с физическото и психичното здраве.

Членовете на ЕП считат, че правото на откъсване от работната среда е основно право, което позволява на работниците да се въздържат от участие в свързани с работата задачи, като например телефонни обаждания, електронни писма и друга цифрова комуникация, извън работното време. Това включва празници и други видове отпуск.

Държавите-членки се насърчават да предприемат всички необходими мерки, за да позволят на работниците да упражняват това право, включително чрез колективни споразумения между социалните партньори. Те следва да гарантират, че работниците няма да бъдат подложени на дискриминация, критика, уволнение или други неблагоприятни действия от страна на работодателите.

“Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги „на линия“ и от прекалено дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на откъсване от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера“, заяви докладчикът Алекс Аджус Салиба (С&Д, Малта) след гласуването.