НА ВНИМАНИЕТО НА ВЯРА ТОДЕВА: Ето колко точно голям е МОЧА!

Двама картографисти направиха 3-Д лазерно мерене на композицията - с точност под 1 см

Общество
13:45 - 15 Август 2023
29949
НА ВНИМАНИЕТО НА ВЯРА ТОДЕВА: Ето колко точно голям е МОЧА!

Оправданието, че част от документацията на Паметника на съветската армия, включително точните му размери, липса стана повод за поредното отлагане на местенето на метално-бетонната композиция от сърцето на София. В началото на месеца, тъкмо когато кабинетът развърза ръцете на областния управител (назначен с решение именно на премиера Николай Денков) за паметника и прехвърлянето му към общината, за да може да улесни в крайна сметка процедурата по преместването му в музея на социзкуството, Вяра Тодева реши да уважи (поне засега) искането на социалисти и русофили МОЧА да остане.


Вяра Тодева

А причината, по думите й, била загубена документация и невъзможност да се изчисли точният размер. 

Двама картографисти обаче успяха за по-малко от ден не само да направят 3-Д лазерно заснемане и изчисление, но и да го публикуват за широката общественост, включително и за губернаторката Тодева за свободно ползване в интернет. 


Мартин и Стелиан 

"За да подпомогнем държавата, която твърди, че ще ѝ трябват няколко месеца, за да демонтира и премести МОЧА (нещото което няма никакво място в центъра на София!), днес направихме пълно 3D лазерно сканиране на „обекта“, за да съкратим този срок! Областният управител твърди, че не знае колко е голям паметникът, нямало документи и прочее оправдания…само и само това да остане тук до след Нова година!

Използвайки най-съвременни технологични решения, тази сутрин за 15 минути създадохме пълен цифров модел на паметника с точност под 1 см, чрез използването на GEOSLAM LIDAR.

И разбира се го предлагаме абсолютно безвъзмездно само и само тази драматична "раздяла" с нещото да приключи колкото се може по-скоро за всички нас, нормалните хора, които искат да живеят в нормална демократична държава, без сянката на МОЧА!!!  МОЧА трябва да се махне!", пишат Стелиан Димитров и Мартин Илиев. 

ТУК може да видите пълното оразмеряване. 

А от кадрите се вижда всеки ъгъл на ПСА. 

Meждувременно кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, че ще бъде поставена строителна ограда ще бъде поставена около него. 

Вчера експерти от район "Средец" изготвиха пореден констативен протокол за състоянието на т.нар. "Монумент паметник на съветската армия". Вече е изпратено на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението, чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи, написа Трайков.

Той е поискал с писмо до дирекция "Сигурност" на Столична община да "предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за провеждане на акцията пред съоръжението, които изрично забраняват поставянето на преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни".