На живо: Колата на терористите още стои, може да е пълна с експлозиви (последни новини; обновява се)

Топ
22:34 - 22 Март 2024
19587
На живо: Колата на терористите още стои, може да е пълна с експлозиви (последни новини; обновява се)

Международните редактори на Lupa.bg следят в реално време случващото се край Москва. Информацията се обновява периодично, като източниците са официални и независими медии в Русия, както и телеграм канали.

  • Федералната служба за сигурност на Русия потвърди смъртта на най-малко 40 души, като броят им може да нарастне тази нощ. Агенцията съобщава, че над 100 са ранените. Андрей Воробьов, губернаторът на Московска област, каза, че четирима от хоспитализираните в момента са в критично състояние. След 23,30 часа сайта Baza извести, че броят на жертвите при нападението е нараснал до 140 души, 77 от които са били хоспитализирани. Хората в критично състояние пък са вече 7.
  • Към 23,35 часа в петък вечерта градската управа на Москва призова жителите на града и околностите да дарят кръв в подкрепа на жертвите на нападението. Броят на хората в критично състояние явно е започнал да нараства.
  • Министерството на здравеопазването в Подмосковието публикува списък със 146 пострадали в резултат на терористичния акт в "Крокус сити хол". По-рано службите говореха за най-малко 40 убити и над 100 ранени. Рускоезични канали в "Телеграм" разпространиха по свои източници информацията, че ранените са по-скоро около 140 души.

  • Журналисти от iStories съобщават, че руските разузнавателни служби са изключили напълно участието на Украйна и "Ислямска държава" в днешната терористична атака. Съобщава се, че служителите все още работят, за да определят коя група е отговорна за атаката. В рамките на един час след началото на стрелбата в залата, служителите създадоха оперативен щаб, включващ представители на различни агенции за сигурност, за да разследват атентата.

  • Залата, носща името на певеца Муслим Магомаев от времената на бившия СССР, в център "Крокус" има 6200 места. Изцяло разпродаденият концерт е на групата "Пикник" със симфоничен оркестър "Таврический".
  • Комисарят по правата на децата на Москва потвърди тази вечер пред РИА Новсти, че сред убитите при днешната атака има непълнолетни лица. Той не съобщи колко са те, но според някои руски медии, загиналите деца са поне 7.
  • Руската национална гвардия завърши около 23,20 ч. българско време проверка на паркингите около концертната зала и не откри експлозиви, каза депутатът от руската Държавна дума Александър Хинштейн. 
  • Телеграм канал съобщи към 22,40 часа тази вечер българско време, че се издирват мъже от Ингушетия по подозрение за участие в днешния терористичен акт. Тази информация няма официално потвърждение.

  • Сградата, в която бе извършена атаката, гори, а огънят се разраства. В момента се разпростира на площ от около 32 292 квадратни фута. Самолети работят по гасенето на пламъците отгоре. Покривът в зоната на сцената започва да се руши, съобщава кореспондент на РИА Новости.

  • Пазачите на сградата са били въоръжени само с палки и електрошокови пистолети и не са имали огнестрелни оръжия, което е доста странно. По предварителни данни сред първите жертви може да са няколко гардове, съобщава Baza.
  • Ръководителят на Федералната следствена комисия Александър Бастрикин пристигна в концертната зала около 22,20 часа българско време.
  • Часове след събитията в концертната зала край Москва, "Росгвардия" обяви, че спецподразделенията ѝ на мястото на терористичния акт издирва извършителите и евакуира граждани от сградата. От съобщението следва, че няма задържани за атаката и че - противно на постъпили съобщения - все още не са изведени всички хора от сградата.

  • Колата, използвана от терористите, все още е паркирана в "Крокус Сити Хол" и може да е оборудвана с експлозиви. Периметърът е обграден, съобщава 112. След 23,30 часа стана ясно, че експлозиви няма.
  • Представители на Руския доброволчески корпус, крайнодясна паравоенна формация, която нападна райони на Белгород, отрекоха да са замесени в терористичната атака.
  • Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че Украйна няма никакво участие в случилото се. Малко по-късно разузнаването на Украйна допусна, че атентата може да е умишлена провокация от страна на прездента на Русия Владимир Путин, за да оправдае още по-масирана атака срещу Киев и да обяви всеобщамобилизация.
  • Концерт в Санкт Петербург беше спрян и публиката се евакуира. Разчистват се и търговски центрове в Москва и Санкт Петербург.

    Евакуация в Санкт Петербург

  • Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за нападението по член за тероризъм. Публичните събития са отменени в множество руски региони.
  • Сайтът "База" съобщава, че служителите на реда издирват бял седан, с който терористите може да са избягали.
  • В официално изявление на уебсайта си, посолството на САЩ в Москва казва, че е „запознато с доклади за продължаващ терористичен инцидент в "Крокус Сити хол". Посолството продължава: "Възможносттана правителството на САЩ да предоставя рутинни или спешни услуги на граждани на САЩ в Русия е силно ограничена, особено в райони, далеч от посолството на САЩ в Москва, поради ограниченията на руското правителство за пътуванията на персонала и персонала на посолството на САЩ и продължаващото спиране на операциите, включително консулски услуги, в консулствата на САЩ в Русия. Понастоящем се препоръчва на гражданите на Америка да не пътуват до Русия".

  • Дейв Примов, оцелял от атаката, заяви пред независимото руско издание "Агентство", че много хора са успели да избягат от един от балконите на клуба по служебно стълбище. Той добави, че стрелците са влезли в залата през входа, който е най-близо до главния изход, правейки невъзможно все по-паникьосаната тълпа да напусне по най-прекияпът. Примов обяснява, че е било много трудно да се намери изход от клуба - бягащите хора намерили вътрешните врати заключени и нямало служители, които да посочат изхода. Той разказва, че група "едри възрастни хора" разбили вътрешна врата, която отваряла излаз на улицата. Доста хора са се опитали да се скрият, вместо да избягат от залата, което вероятно е коствало живота им и те са изгорели в пожара.
  • Компанията "Yandex Taxi" обяви, че предоставя безплатно пътуване на всеки, който напусне зоната на атаката в концертната зала край Москва. Компанията увери, че сумите за тези пътувания ще бъдат напълно възстановени през следващите два дни.
  • Говорителят на ЕС за външнополитически въпроси Петер Стано заяви, че блокът осъжда терористичната атака в "Крокус Сити Хол". "Мислите ни са с всички граждани на Русия, които засегна този терористичен акт", каза Стано.
  • Изданието "Важни истории" публикува разказ на дъщерята на жена от публиката, според която майка й и сестра й стояли на опашка на входа, когато "някои от терористите застанаха на същата опашка отзад и започнаха да стрелят по хората, а по същото време е била подпалена и са застреляни хора в партера". "Майка ми и сестра ми започнаха да бягат, тълпата се втурна, токът спря. Падаха, някакви мъже ги вдигнаха. След това тръгнаха да излизат от сградата, но метрото беше затворено. Тръгнаха нанякъде, накрая направиха кръг и стигнаха до друг изход на сградата", разказа жената.
  • Бившият руски президент Дмитрий Медведев обяви: „Терористите разбират само реципрочен терор. Никакви съдебни процеси и разследвания няма да помогнат, ако на силата не се отговори със сила, а на смъртните случаи - с пълно наказание на терористите и репресии срещу техните семейства. Това е нашият опит. Ако може да се установи, че тези терористи са от киевския режим, е невъзможно да се справим с тях и тези, които са били вдъхновени от тяхната идеология по друг начин. Всички те трябва да бъдат локализирани и безмилостно унищожени като терористи. Включително и официални представители на държавата, извършила такова зверство.”
  • Официални изявления, осъждащи днешната терористична атака край Москва, дойдоха от САЩ, Германия, Австрия, Великобритания, Франция, Италия, Полша, Гърция, Турция, Беларус, Киргизстан, Пакистан, Иран, Саудитска Арабия, Катар, Египет, Куба, Казахстан, Палестина, Венецуела, Армения и Азербайджан. Към 23,40 часа все още липсваше официална реакция от страна на българкото правителство.