На живо от операционната: Геният "Da Vinci" е чудо в ръцете на хирурга

Лекарят и машината са едно цяло – премахват тумори с минимален разрез

Новини
15:55 - 01 Май 2021
15432
На живо от операционната: Геният "Da Vinci" е чудо в ръцете на хирурга

Понеделник, 10.00 часа, годината е 2021, но се усеща като 2031-а. Асансьорът плавно потегля от партера на болница „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“, а силуетите на пътниците се издължават върху хромираната му повърхност. Секунди по-късно вратата плавно се отваря на деветия етаж - най-високата точка на модерната медицина в България. Мястото, където хирурзи с огромен опит и знания водят битка за здравето и живота на своите пациенти с помощта на последните технологии.

Днес на тяхна страна е най-авангардната хирургична техника в отстраняването на злокачествени образувания - последната версия на робота Da Vinci. Кръстена на знаменития ренесансов художник, архитект, инженер и изобретател, тази система е гениален инструмент в ръцете на специалистите. И за тях, и за пациентите, Da Vinci е символ на бързина, прецизност, сигурност, малка кръвозагуба и атравматичност.

Да присъстваме на роботизирана операция e шанс да видим бъдещето на медицината отблизо. Екипът ни влиза в съблекалнята на деветия етаж. Мятаме дрехите си в тесния метален гардероб с надпис „Гости“, обличаме стерилни дрехи и скачаме в дезинфектираните гумени чехли. Последните остатъци от суетата ни изчезват под найлоновата шапка. Медицинската маска скрива носа и вълнението ни.

Операции с робота Da Vinci вече се правят и в България

В зала № 5 на операционния блок ни очаква доц. д-р Калоян Давидов, шеф на отделението по „Урология“ и медицински директор на „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“. Днес, в наше присъствие, с роботизирана хирургия той не само ще отстрани 3-сантиметров тумор от бъбрека на пациент, но и ще запази засегнатия орган. „Da Vinci е наистина незаменим при органосъхраняваща хирургия на бъбрека. Когато пациентът има тумор с определени размери и с определена локализация, можем да премахнем злокачественото образувание като запазим здравата тъкан“,  обяснява  доц. Давидов.  

Само преди няколко години хирургът щеше да „отвори“ болния, да разреже кожата и подкожието, да разслои мускулите и да бръкне с ръце в пациента (а ние, вероятно, да припаднем само при блясъка на скалпела и да провалим репортажа). Днес нищо подобно няма да се случи. Защото роботизираните урологични операции - както на тумори на бъбреците, така и на простатата и пикочния мехур, не приличат на тежките, отворени интервенции.

Влизаме в зала №5. Върху операционната маса, под пълна анестезия, лежи мъж на средна възраст. До него са асистентът на хирурга и операционната сестра. Анестезиологът е в пълна готовност.  

Доц. Давидов обаче не се приближава до болния, а сяда на около 2 метра от него в конзола, наричана също пулт за управление. Ръцете му обхващат два джойстика. Краката му лягат върху педалите. Очите му потъват в екрана пред него. Между него и пациентът няма никакъв физически контакт.

Доц. д-р Калоян Давидов

До болния е поставена опериращата част на роботизирана система. Ръцете на Da Vinci, опаковани в стерилни ръкави, са над оперативното поле. Три от тях, снабдени с миниатюрни, сменяеми инструменти, асистентът поставя в коремната област през фини разрези с дължина между 1,5 и 2 сантиметра. Четвъртата ръка, оборудвана с видеокамера, също прониква в тялото през миниатюрен процеп.

Операцията започва при пълна концентрация. Свръхмодерната камера предава картина от органите на болния към екрана на конзолата, на която седи Доц. Давидов. През „очите“ на Da Vinci хирургът вижда операционното поле триизмерно, с десетократно увеличение. Когато има нужда от още по-детайлно изображение - независимо дали на органите или на фини структури като нервите и малките кръвоносни съдове, лекарят приближава картината още четири пъти с електронен зуум. Анатомията се разкрива по изумителен начин - така, както невъоръженото човешкото око никога не може да я види. Както се шегува самият доц. Давидов: „Сякаш главата ми е в пациента и наблюдавам отвътре с увеличителни стъкла“.

Докато следи операционното поле, хирургът извършва специфични движения с двата джойстика в ръцете си. В реално време и с абсолютна точност тези движения се предават към Da Vinci и инструментите на робота ги възпроизвеждат в тялото на пациента. Насочвани от лекаря, те деликатно преминават през мастната тъкан, проправят си път към бъбрека и, стъпка по стъпка, с виртуозна прецизност, премахват тумора от него, без да отнемат много от здравата тъкан.

През цялото време хирургът разчита на огромния си опит, но и на още нещо - допълнителната сръчност на Da Vinci. Звучи невероятно, но манипулаторите на този високотехнологичен инструмент имат по-голяма подвижност от китката на човешката ръка. Затова не само при премахването на тумора, но и при последвалото зашиване на бъбрека се унищожава много по-малко здрава тъкан, отколкото с всеки друг оперативен метод. „Машината ми дава перфектен контрол и върху кървенето - мога да използвам електрическа енергия, за да спирам малки кървящи кръвоносни съдове по начин, по който другите типове хирургия не го позволяват“, обяснява доц. Давидов. Питаме го колко кръв е загубил пациентът при роботизираната операция днес. Отговорът е впечатляващ: „Минимално количество. Само една епруветка“.

Честно казано, преди да влезем в операционната, нямахме ясна представа за роботизираните операции. Въображението ни изпращаше в утопичното бъдеще - там, където машините действат сами и „на своя глава“. Реалността обаче е, че операционният робот не извършва собствени движения и не може да бъде програмиран (за разлика от асансьора, с който стигнахме до деветия етаж). Da Vinci, макар и гений, e напълно подчинен на интелекта и уменията на хирурга.

Операцията е приключила. Малко по-късно пациентът ще се събуди с миниатюрни разрези в областта на корема. А след броени дни ще си бъде вкъщи. Вместо да се възстановява с месеци - което е неизбежно след тежка отворена операция, 52-годишният мъж веднага ще си стъпи на краката, ще се върне на работа и ще продължи да живее пълноценно. При това не с един, а с два функциониращи бъбрека.

Подобно на него, стотици пациенти с онкологични диагнози ще могат да се възползват от операциите с Da Vinci. От тази година роботизираната хирургия е по-достъпна за тях след създаването на клинични пътека за нея в три специалности - коремна хирургия, гръдна хирургия и урология.

От няколко месеца в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ оперират с последната версия на Da Vinci. Едва ли има друга болница, в която лекарите да познават толкова добре най-новите технологии в медицината и да ги прилагат успешно в толкова различни специалности. Всички те постоянно преминават през обучения в реномирани медицински центрове по света. Доц. Давидов е специализирал във Великобритания, Германия, Турция, Гърция, Финландия и в „Токушукай Медикъл Корпорейшън“ в Япония, а огромните му знания и опит днес са в помощ на онези, които страдат от запушвания или стеснения по отделителната система и от тежки, често злокачествени заболявания на простатата, бъбрека и пикочния мехур.

След интервенцията с Da Vinci хирургът има точно пет минути, за да си почине. Подава ни ръка (кратко, отчетливо ръкостискане) и отново изчезва в своя втори дом - операционната. Между зелените й стени доц. Давидов вероятно е прекарал повече часове отколкото у дома, при близките си. Въпреки това не си помисля за дълга отпуска. Защото знае, че за пациента хирургията е живот, само когато за лекаря животът се превърне в хирургия.