На живо: Стартира ViruSave за Covid-19, свързано с личните лекари

Мобилният софтуер ще бъде достъпен в Google Store и AppStore в неделя или понеделник

Топ
11:16 - 04 Април 2020 (обновена)
14150
На живо: Стартира ViruSave за Covid-19, свързано с личните лекари

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ дават брифинг в Министерския съвет. Те представят национална информационна система за борба с COVID-19.

Всеки гражданин ще може да изтегли безплатно мобилно приложение ViruSave, с което да сподели здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и своя личен лекар. Това съобщи на брифинг Пламен Цеков, чиято софтуерна компания е разработила апликацията. По този начин институциите ще действат превантивно, като знаят какво е състоянието на всеки един потребител. В приложението са интегрирани и геоданни, с които ще се прави анализ къде и как могат да бъдат обслужени пациентите. Мобилният софтуер ще бъде достъпен в Google Store и AppStore в неделя или понеделник.

Ивайло Филипов от държавната фирма "Информационно обслужване", която е координирала целия процес по изработката на апликацията, отбеляза, че цялата системата е изградена само за 10 дни. Тя разполага с централен регистър на карантираните и заболелите лица, до който има достъп МВР.  "Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура, така че да не се губят мерки. След като информацията е събрана, тя се прехвърля към аналитичната част", обясни още Филипов.

Всеки потребител трябва да въведе ЕГН, за да изпозлва приложението. Има възможност да въведе и хорнични заболявания, ако има такива. В самото приложение ще има и допълнителна информация за коронавируса. На въпрос какво се случва, ако даден човек излъже в приложението, беше обяснено, че това не е фатално. Това е така, тъй като неговите симптоми, трябва да бъдат верифицирани от личния лекар. Втората функция е чисто аналитична - разпространение на вируса ще гледаме визуализация през географски карти за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна коментира, че "всичко това ще облекчи тефтерите, писаниците". "Най-голямото предимство за връщащите се от чужбина - на границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина. Това много ще облекчи граничните полицаи и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина", заяви премиерът.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че изгражданието на такова софтуерно решение е от изключителна полза. Като основен плюс той изтъкна обвързването на РЗИ, болниците, личните лекари, МВР и полицията. "На базата на получената информация може да се правят много сериозни анализи", допълни Ананиев.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че с това приложение може да се намери много информация за разпространението на COVID-19, което ще помогне за разхлаване на мерките.

Видеото тук: