НА ЖИВО: Встъпването в длъжност на Джо Байдън

Политика
17:25 - 20 Януари 2021
3137
НА ЖИВО: Встъпването в длъжност на Джо Байдън

Започна церемонията по встъпването в длъжност на новия 46-и президент на САЩ Джоузеф Байдън. Тържественото събитие се състои в опустяла столица, поставена под засиленото наблюдение на разположените в града военни. В такава обстановка ще положат клетва новият държавен глава Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис.

Жителите на Вашингтон са приканени да си останат у дома и да наблюдават по телевизията и онлайн церемонията по встъпване в длъжност, за да не се излагат на никакви рискове, свързани с епидемията от Covid-19.

Другият голям отсъстващ от церемонията ще е досегашният президент Доналд Тръмп. Когато Джо Байдън полага клетва, той ще е напуснал Вашингтон, нарушавайки традицията на мирно предаване на властта, и вече ще е в своя клуб "Мар-а-лаго" във Флорида. В един от последните си туитове, преди да бъде изключен от социалната мрежа, Тръмп лаконично написа, че няма да присъства на церемонията на 20 януари. Така ще стане първият президент след Андрю Уилсън през 1869 г., отказал да присъства на клетвата на приемника си.

Традицията повелява сутринта преди церемонията досегашният президент и първата дама да приветстват новия държавен глава и следващата първа дама, а след това всички заедно да отидат на Капитолийския хълм. Но след като негови поддръжници нападнаха Капитолия на 6 януари, Тръмп е нежелан във Вашингтон, град, който е дълбоко враждебен към него, отбелязва АФП.