Набеденият за арестуван на кокаиновия кораб Николай Пенчев е герой в Англия, награден е от принц Уилям (СНИМКИ)

Бившият културист работи като огнеборец в Лондон и спаси хора от адски пожар в 19-етажна сграда

Актуални новини
22:45 - 27 Декември 2023
17524
Набеденият за арестуван на кокаиновия кораб Николай Пенчев е герой в Англия, награден е от принц Уилям (СНИМКИ)

Футболният клуб "Лудогорец" реагира гневно на публикации в медиите, че фитнес инструктор на клуба е сред задържаните моряци на хванатия с наркотици кораб „Верила“ в Ирландия. Оказва се, че става дума за съвпадение на имената. Николай Пенчев е бивш служител на "орлите", а в момента работи като пожарникар в Лондон. Според британски издания името на арестувания е Никола Пенчев. Той е различен човек от фитнес треньора, увериха шампионите.

"Лудогорец" и СК "Гладиатор", за който Пенчев се е състезавал като културист, предупреждават, че ще водят дела за информации, уронващи престижа на двата клуба. Информацията, че фитнес инструкторът на "Лудогорец" Николай Пенчев е сред арестуваните на кораба с кокаин, първоначално бе разпространена от Breaking.bg.

Набеденият за арестуван бивш културист и настоящ огнеборец в Лондон Николай Пенчев всъщност е герой в Англия. Преди две години той участва в изключително сложна и рискована спасителна операция по евакуиране на хора от 19-етажна горяща сграда в Лондон и впечатли с храбростта си Негово Кралско Височество престолонаследникът принц Уилям.

Заради проявените храброст и бързи действия в тежкия инцидент Николай Пенчев имаше честта да бъде награден и поздравен лично от най-големия внук на кралица Елизабет II и втори поред наследник на короната. На закрита церемония тогава уважението си към мъжа от Разград засвидетелстваха още кметът и заместник-кметът на британската столица, както и главнокомандващият на лондонската пожарна.

Принц Уилям разговаря с българкия пожарникар Николай Пенчев

Опасната ситуация, заради която Николай попада в полезрението на кралското семейство, се разиграва на 7 май 2021 г. В 8.55 часа на единния телефон на аварийните служби 999 постъпва сигнал за пожар във висок блок в New Providence Wharf в източната част на Лондон, в следващите минути са подадени още 20 сигнала от там. Оказва се, че сградата е облицована със същата лесногорима изолация като фаталната Grenfell Tower, в която през 2017 г. при пожар загинаха 72 души.

Затова инцидентът е квалифициран като по-мащабен и в рамките на 15 минути на мястото са изпратени над 20 специализирани автомобила на пожарната със 125 огнеборци, а също парамедици и полиция.

Николай, който работи в една от най-натоварените служби в Лондон се оказва от първите пристигнали на произшествието. Екипът, който той ръководи, е вторият влязъл в горящата сграда.


„Вентилационните системи не сработиха, асансьор няма как да се ползва в тази ситуация, коридорите и стълбищата бяха целите в дим. В началото беше най-трудно, защото все още нямаше достатъчно информация за пожара, не знаехме дори колко етажа е сградата. Казаха ми да се качвам на последния етаж, оказа се 19-ия.

От петия етаж до там с колегата пълзяхме по стълбите, нямаше никаква видимост, ние сме с около 60 килограма товар на гърба – екипировка, апарати за дишане, оборудване за разбиване на врати, плюс собственото ни тегло“, разказа Николай тогава пред „Екип 7“.

Когато стигнали до последния етаж и започнали разследването, в един от апартаментите открили възрастна двойка, хора на около 80. Старците в началото отказвали да бъдат евакуирани, жената не можела да се движи, а съпругът й бил трудноподвижен, нуждаел се от придружители.

„Наложи се да им припомним предишни инциденти и да ги убеждаваме и то в момент, в който знаем че въздухът ни все по-бързо намалява, а ние сме на деветнайстия етаж и сме буквално в капан. В крайна сметка разбраха че ситуацията е опасна и им поставихме спасителни качулки с респиратор, които предпазват от токсичните газове за около 15-20 минути.

Аз пренесох жената на рамо, колегата помогна на мъжа й. По целия път надолу трябваше да комуникираме с тях, но и по между си, защото от топлинния стрес се губи ориентация и това е начин да си помагаме. Успяхме да ги евакуираме, но когато излязохме от сградата вече бяхме останали без никакъв въздух. Сменихме си кислородните апарати и влязохме обратно да търсим хора“, спомня си храбрият български пожарникар.


Заради геройската постъпка на Ники, както и на неговите колеги от лондонската пожарна, лично е поздравен от принц Уилям, който идва на крака да поздрави самоотвержните огнеборци.

"Не са много хората, които могат да кажат, че са си пили чая с принц Уилям. На мен ми се случи. Получих похвала от кралското семейство за изявена храброст и професионализъм. Не е нещо чак толкова официално, но за мен е огромна чест тази признателност!", призна тогава Николай Пенчев.

"Церемонията беше закрита. Присъстваха единствено хора с покани. Мерките за охрана са изключително строги, има пълна конфиденциалност. Бяха забранени и всякакви снимки с принца, бяха ни предупредили, че не можем да го докосваме дори. На моята маса първо дойде комисар Анди Роу, който е главнокомандващ на лондонската пожарна. Именно той ме представи на принц Уилям. Останах с доста добро впечатление от Негово Височество. Той седна при нас като напълно земен човек, сипахме си чайче.

Дойде напълно подготвен, знаеше кой съм, знаеше, че идвам от България. Беше се запознал с цялата операция по спасяването и задаваше конкретни въпроси. Бях по къс ръкав, принц Уилям ме огледа и дори се пошегува с мен: "Така като те гледам, не се и съмнявам, че ще извадиш хората на ръце". След него пристигна и кметът на Лондон Садик Хан да ни поздрави. Не останах очарован от него, защото беше като на политическа визитация. Не ни изслушваше, не го интересуваше кой какво му говори, искаше само да се покаже", разказа преди две години впечатленията си от аристократичната среща българският пожарникар. 

"Принц Уилям е изключително непосредствен и комуникативен. И според мен той ще е добър, заинтересован и човечен крал", коментира тогава Николай.

Николай е шампион по културизъм

Николай Пенчев от тийнейджър се занимава с културизъм. Бил е вице- и абсолютен държавен и европейски шампион по културизъм и участник във финалната петорка на „Мистър Олимпия“ – 2018.

Страстта му към мускулите и изваяните тела тръгва от СКК „Гладиатор“ – Разград, за който се състезава, докато живее в България. С този спорт се занимава усилено и сега. 

Николай живее в Англия от края на 2017 г., пристига там малко преди да се дипломира във Факултета по пожарна и аварийна безопасност на Академията на МВР в София. Още със стъпването си в Обединеното кралство минава покрай една от службите на пожарната в Централен Лондон и решава, че ще провери дали има свободни работни места, как може да кандидатства и ще му признаят ли изпитите от България.

Оказва се, че наученото в родината няма да му свърши работа и преминава през дълга конкурсна процедура, включваща множество и различни кръгове, след всеки от който може да отпаднеш – психотестове, доста сложни изпити по механика, физика, математика, английски език, физически изпити.

Последният решаващ етап се оказват ролеви игри – за 60 секунди трябва да прочете сценарий, в какъвто е възможно до попадне по време на работа, след което да го отиграе пред комисия, като вземе конкретни решения на момента, а тя да прецени дали и колко адекватно е реагирал. След първата ролева игра следва още една последна.

Процедурата продължава повече от година, а след 11 седмици денонощни тренировъчни пожароприложни занятия и теоретична подготовка, Ники получава поста като вече напълно квалифициран пожарникар.