Набито око: Вози ли се Румен Радев в джипката на Бойко?

Докато бе премиер, Борисов е карал различни коли, НСО имала 6 броя "Тойота Секвоя"

Новини
13:33 - 18 Август 2022
6939
Набито око: Вози ли се Румен Радев в джипката на Бойко?

На снощния протест пред президентството "ГАЗwithme", на който президентът Румен Радев бе освиркан от бунтарите, недоволни заподозряха държавният глава, че се вози в същия джип, пришпорван от Бойко Борисов навремето по пътища и магистрали из страната. В служебната кола, докато бе премиер, той возеше министри, депутати, посланици, че и топ държавници от други страни.

Нелепото съвпадение на возилата на двамата най-върли опоненти в политиката отбеляза много иронично политологът и преподавател в Софийския университет Стойчо Стойчев, който е бил снощи при фонтана на „Дондуков”2 . 

„Пхахаха, РР май се вози в джипката на НСО, която караше навремето ББ. Ако е така, това е голяма гавра, двойна. Гавра с ББ (трофейче) и гавра с мощната, демократична, мутрогонна общност, която носеше РР на ръце, плюейки джипката ведно с човека от джипката. Голям майтап.”, написа ироничен пост в социалните мрежи доцентът от СУ. За да илюстрира абсурда, Стойчев пусна и медийна публикация със снимка, която показва, че джипът, в който сяда Румен Радев е „Тойота Секвоя” с регистрацонен номер СА1544 СР.

Докато Борисов бе премиер и совалките му из страната с прочутата „джипка”, както той сам наричаше служебния си автомобил, той редовно бе обстрелван с подигравки и саркастични коментари от политическите си опоненти. Точно по този повод Тошко Йорданов по-късно лепна прякор на експремиера „Джипко Бибибитков”.

Самият Борисов обаче миналата година обясни, че всъщност джиповете на НСО са няколко и се въртят при различните маршрути на видните управленци, като всичките били „Тойота Секвоя” и в тях се возят първите мъже в държавата.    

“Престанете с тая джипка. НСО има шест “Тойоти Секвои”. И на тях се вози Радев, вози се Стефан Янев, возят се всички. Те ги въртят. При мене е имало една. Те са си там – в НСО”, раздразнено обясни лидерът на ГЕРБ.

Всъщност, Борисов наистина е ползвал различни коли при обиколките си, докато управляваше държавата. При посещение във Враца на 28 юли 2020 г., местният информационен сайт  Dnes-24.com прави снимка и показва, че Борисов шофира кола с регистрационен номер СВ6371MT.

С джип с друг номер – СВ6415МТ, шефът на ГЕРБ возеше американската посланичка Херо Мустафа, за да й покаже докъде са стигнали строителните работи по изграждането на интерконекторната  газова връзка с Гърция през ноември 2019 г.

На едно от посещенията в морската столица Варна пък, се вижда, че Бойко кара автомобил със сигнални лампи на покрива.

За това, че Борисов е карал различни коли, обяснява неговият пиар Севделина Арнаудова през юни миналата година. Експертката обяснява, че бившият премиер е ползвал няколко различни автомобила “Тойота Секвоя” и един “Тойота Тундра”, които са били на разположение на НСО. “Стандартна операция при сигнал за заплаха е в средата на пътуването служителите на НСО да слагат други служебни номера на автомобилите в кортежа на премиера”, уточнява тя пред Mediapool.

От „Свободна Европа” пък са изброили общо четири джипа – един “Тойота Тундра Крю” и три – “Тойота Секвоя”. Колите са купени от държавните горски стопанства и после са предоставени за използване от НСО.

В крайна сметка, съвпадение на колите по някой от маршрутите на Румен Радев и Бойко Борисов не са невъзможни, след като Службата за охрана така или иначе разполага с определена бройка коли, които разпределя между държавните мъже.