Набито ухо: Николай посочи следващия патриарх

Чрез игра на думи Пловдивският митрополит намекна кой може да се възкачи на патриаршеския престол

Актуални новини
12:27 - 03 Юни 2024
11776
Набито ухо: Николай посочи следващия патриарх

Пловдивският митрополит Николай, който се очертаваше като един от фаворитите за патриарх, вчера направи изненадващ намек, който мнозина пропуснаха. Тези с по-набито ухо обаче доловиха името на наследника на дядо Неофит.

Любопитното е, че Николай за пореден път отрече слуховете за възкачването му на патриаршеския стол, но го направи с нескрит апломб и ударение върху думата „наум”:

 „Аз написах обръщение и подписах. Казах на Светия Синод, каквото имам да казвам, и смятам, че това е достатъчно. Няма да стана български патриарх. И наум не ви хрумва, кой ще бъде патриарх – това само Бог знае, защото това е божествено призвание”,

каза той пред журналисти в Бургас, където бе посрещнат новият Сливенски митрополит Арсений.

Акцентът върху наречието „наум” обаче неминуемо препраща към фигурата на Русенския митрополит Наум.

Засега той не влиза в топ 3 на фаворитите за поста, но преди няколко дни богословът проф. Иван Желев не изключи името на Наум изненадващо да се намеси в борбата за патриарх. 

"Говори се и се пише, че сред тримата в късата листа за избор на новия патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. Споменава се още Русенският митрополит Наум, не бива да се изключва и Ловчанският митрополит Гавриил,”

уточни богословът пред БНР. Припомняме, че в обръщение от средата на март т.г. до клира и миряните от епархията Пловдивският митрополит Николай заяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светия синод на Българската православна църква - Българската патриаршия, предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Само времето ще покаже обаче дали той ще удържи на думата си.

Русенският митрополит Наум