Наблюдателната мисия на ОССЕ напуска Украйна

Позицията на Русия не им е оставила друг избор

Украйна
11:59 - 29 Април 2022
3888
Наблюдателната мисия на ОССЕ напуска Украйна

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви прекратяване на наблюдателната си мисия в Украйна, след като Москва отказа да поднови мандата ѝ, който изтече на 1 април.

Действащият председател на ОССЕ, полският външен министър Збигнев Рау и генералният секретар на организацията Хелга Мария Шмид изразиха съжаление, че позицията на Русия не им е оставила друг избор.

По-рано постоянният представител на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич заяви, че руските специалисти са "просто изтласкани" от специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна. Той също така обвини представители на мисията от други страни в подпомагане на украинската страна по време на конфликта, включително предаването на бронирани автомобили на полка "Азов".

На 28 април Русия обвини ОССЕ, че е предавала информация за местоположението на руски и проруски сили на разузнавателните служби на Запада и Украйна.

Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ в Украйна започва своята работа през 2014 г., след като започва въоръжен конфликт в източната част на страната с участието на сепаратисти от ДНР и ЛНР, подкрепяни от Кремъл.

ОССЕ беше единствената международна организация, която непосредствено следеше конфликта, участваше в събирането на информация на място, действаше като посредник при установяването на примирие и направи възможното за облекчаване на последствията от конфликта за цивилното население, заяви Рау.

Мисията в Украйна беше смятана за най-голямата. В страната са работили 814 международни и 477 местни служители. Почти всички наблюдатели на ОССЕ били изтеглени от Украйна през февруари след началото на руската инвазия, но административният персонал на мисията останал на мястото си, а четирима от тях са били задържани.