Началниците на отбраната на страните от НАТО на конференция в Осло

Свят
08:23 - 15 Септември 2023
1669
Началниците на отбраната на страните от НАТО на конференция в Осло

Началниците на отбраната на страните от НАТО ще участват от 15 до 17 септември в годишната конференция на Военния комитет в норвежката столица Осло. Те се събират по покана на командващия норвежките въоръжени сили генерал Ейрик Кристофешен. Дневният ред ще се съсредоточи върху укрепването на възпирането и отбранителната позиция на НАТО, съобщи на уебсайта си Алиансът.

Началниците на отбраната от НАТО и поканените страни ще продължат изпълнението на решенията, взети от държавните и правителствените ръководители на съюзниците на срещата на високо равнище през юли тази година във Вилнюс. На срещата си в литовската столица лидерите от НАТО предприеха важни стъпки за укрепване на отбранителния и възпиращ капацитет на Алианса в дългосрочен план, във всички области и срещу всички заплахи и предизвикателства.

От ключово значение за това са регионалните планове, предназначени за възпиране и защита срещу двете заплахи, описани в Стратегическата концепция и Военната стратегия на НАТО - Русия и терористичните групи. Това е част от еволюцията на НАТО от съюз, оптимизиран за операции извън зоната на Алианса, към съюз, адаптиран към мащабни операции, способен да защитава всеки квадратен сантиметър от територията си, се казва в съобщението за срещата.

Военният комитет заседава два пъти годишно на сесия на началниците на отбраната в централата на НАТО в Брюксел, а веднъж годишно се свиква конференция в държава членка. Военният комитет обсъжда операциите, мисиите и дейностите на НАТО и дава на Северноатлантическия съвет препоръки как Алиансът да се справи по най-добрия начин с предизвикателствата пред глобалната сигурност.