Началник на пожарна се справил със задимения влак

Общество
14:36 - 05 Януари 2023
1812
Началник на пожарна се справил със задимения влак

Началникът на пожарната в град Левски главен инспектор Александър Ветов е предотвратил голяма трагедия във влака Варна-София, съобщи днес Мариана Цветкова, говорител на Плевенската полицейска дирекция.

Шеф-пожарникарят е бил пътник в първи вагон. В мига, когато видял дим и излизащи искри в предната част на локомотива, Ветов незабавно се включил в ситуацията. Първо се свързал с пожарната в Плевен и обяснил как най-бързо екипите да стигнат до местопроизшествието.

За броени минути разпоредил затварянето на вратите на локомотивното отделение, за да се задейства гасителната инсталация. Наредил и спешна връзка с диспечерите за прекъсване на елзахранването по жп линията, където е била влаковата композиция.

Ветов организирал машинистите за направата на просека в близката гора, за да бъде осигурен лесен и бърз достъп на пожарната техника. Под негово ръководство били извадени от вагоните всички налични пожарогасители. С тях започнал локализиране и погасяване на пожара, който се разпространявал от падащи горящи части от изолацията на елкабелите.

"Александър Ветов е предотвратил голяма трагедия и значителни материални щети. Действията му са били изключително самоотвержени, правилни и навременни", оценяват от МВР-Плевен.

Изпълнявайки своя професионален дълг, той е успокоявал пътниците. Обяснявал на хората, че ситуацията е овладяна и майки с малки деца и възрастни хора, могат да се приютят в последните вагони, които са безопасни.

На първата линия за овладяване на огъня се озовал и служител на БДЖ. Заедно с Ветов жепеецът помагал на машинистите за локализиране на пожара и евакуацията на пътниците от влаковата композиция, допълват от полицейския пресцентър.