Началникът на украинския Генщаб дари $1 млн. на армията

Русия
08:56 - 25 Януари 2023
2626
Началникът на украинския Генщаб дари $1 млн. на армията

Началникът на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ Валерий Залужни е получил 1 млн. долара наследство от американеца от украински произход Грегъри Степанец. През януари той е дарил цялата сума на украинската армия, пише The New York Times, като се позовава на семейството на Степанец. Информацията е потвърдена и от пресслужбата на ВСУ.

От публично достъпни данни става ясно, че Грегъри Степанец е починал през октомври 2022 г. The New York Times не уточнява дали главнокомандващият е бил роднина или дори познат на дарителя.

The New York Times съобщава още, че през 2022 г. националната банка на Украйна е събрала над 500 млн. долара дарения от фирми и граждани в полза на ВСУ. За хуманитарна помощ са били дарени още около 20 млн. долара.

Едни от най-големите частни инициативи за събиране на пари за армията са фондът "Върни се жив" и фондът на Сергей Притула, които са събрали над 200 млн. долара. Фондът на Притула се прочу, когато закупи сателит и бронетранспортьори за армията. Събрани бяха пари и за дронове "Байрактар", които турският производител след това подари на Украйна.