Националист, комунист, писател и топ боец зад партия ЧЕСТ

Политика
16:36 - 27 Януари 2021
14262
Националист, комунист, писател и топ боец зад партия ЧЕСТ

Убеденият националист Симеон Костадинов, върлият комунист Стоян Тодоров, европейският и световен шампион по бойни изкуства - троянецът Преслав Кулеков, бившият областен управител и писател Иван Спиридонов и още куп интересни личности стоят зад новата партия ЧЕСТ, която се опълчва срещу дивия либерализъм, научи Lupa.bg.

Основателите на формацията издигат на пиедестал нормалността, семейството, държавата и православието. Партия „Чиста, Единна и Суверенна Татковина“ (ЧЕСТ) е учредена през лятото на 2020 г. от Симеон Костадинов, Иван Спирдонов, Стоян Тодоров, Преслав Кулеков и Спас Генчин.

Всеки един от тях е добре познат по един или друг начин в политическото и параполитическото пространство.

Симеон Костадинов дълги години е едно от основните лица в редиците на младежките патриотични движения у нас. Някои либерални коментатори, дори го определяха като иделогът на крайната десница в България, поради широката му публицистична дейност в редица електронни издания от близкото минало (голяма част, от които днес не съществуват), както и поради това, че винаги е бил основен лектор и говорител на различни събирания, организирани от млади националисти в цялата страна.

Самият той не приема тази квалификация, определяйки просто себе си като български патриот, който не прави компромиси с националната кауза. Звездата му в патриотичните среди изгрява, когато през 2012 г. покойният лидер на БНРП – първата националистическа партия у нас, след промените – д-р Иван Георгиев, го посочва за свой наследник, няколко месеца преди смъртта си. Това, така и не се случва, тъй като след кончината на д-р Георгиев, някои от старите членове се възпротивяват и партията се разцепва на две. Останалите в лагера на Симеон Костадинов, днес вече са част от ЧЕСТ.

Иван Спирдонов е изключително популярен, особено сред патриотично настроените читатели публицист, издал няколко книги, радващи се на голяма популярност. Най известната от тях е „Сатанизъм UNLIMITED“, която самият той определя като синтезираща глобалната ненормалност, в която сме затворени. И продължава: „Деконструкцията“ на всякакъв вид обществени, политически, икономически и дори антропологически принципи ни доведе до ситуация, в която не можем да разграничим „добро“ от „зло“, „нормално“ от „ненормално“ и „правилно“ от „грешно“!

Той е и най-старият политически лъв в новата партия. През 90-те става член на „Български демократичен форум", организация, която определя себе си като наследник на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ). Бидейки част от БДФ, който пък е част от управляващата коалиция, в периода 1997 – 2001 година е зам.-областен управител на Велико Търново.

Стоян Тодоров, освен убеден комунист, е общественик и разследващ журналист от град Стара Загора. Председател на сдружение "Източно православна общност" и заместник-председател на Национално движение "Безсмъртният полк на България".

Преслав Кулеков пък е един от спортните герои на съвременна България – трикратен световен и трикратен европейски шампион по Combat Wrestling. Редовен участник в исторически възстановки и активен общественик с особен акцент върху децата и подрастващите.

Спас Генчин е активен общественик и патриот от град Пазарджик. Участник в редица публични мероприятия в страната и региона, с гражданска и православно-патриотична насоченост. Зам.-председател на гражданско сдружение „Православен Завет“.

ЧЕСТ сама се позиционира като национално-патриотична, консервативна и социално-етатистка формация.