Национална мрежа поиска министър за детето

Родители настояват неправителствените организации да отпаднат като посредници

Новини
14:38 - 29 Май 2019
1971
Национална мрежа поиска министър за детето

България има нужда от министър за детето и семейството и от детски омбудсман, смятат от Националната мрежа за децата/НМД/.

В пресклуба на БТА в Пазарджик представители на неправителственото обединение, в което участват 152 граждански организации, изразиха своята позиция за по-добро координиране на политиките за детето и семейството и извеждането им на преден план в дневния ред на обществото.

Детето и семейството трябва да се разглеждат в цялост, посочи Мила Ташкова от НМД. Тя уточни, че излъчването на подобен министър би осигурило цялостен подход към проблемите и ще е индикатор за по-ясен ангажимент на държавата в подкрепа на семействата. По думите й България е една от малкото държави, в които няма детски омбудсман. Тази институция е необходима, за да защитава правата на децата и да следи за потенциални нарушения от страна на други институции, добави Ташкова.

По отношение на Националната стратегия за детето Людмил Спасов, регионален координатор на НМД, коментира, че тя е по-скоро рамка за работата на настоящото и бъдещите правителства. По думите му „стратегията не е съвършена, но е необходима”.

Междувременно протестиращите срещу Стратегията за детето настояват неправителствените организации да отпаднат като посредник между децата и родителите. Това стана ясно на днешната пресконференция в БТА.

Протестиращите родители срещу Стратегията за детето 2019-2030 признават, че са използвали фалшиви новини. Кат техни "източници на фалшиви новини" те посочват Държавен вестник, сайтовете на Министерски съвет, Агенцията по вписванията и др.

Относно спорния документ и множеството изменения, които са направени покрай Закона за социални услуги, родителите посочват, че толкова огромни промени в законодателството на страната не са правени през последните 25 години. Те подчертават, че всяка от тези промени се одобрява, без да има никакви дискусии, и оказва съществено отражение в семейните взаимоотношения.

Родителите уточняват, че черпят информацията си от официални източници, като Държавен вестник, сайтът на Министерския съвет, сайтът на Агенцията по вписванията и др. Въпреки това премиерът Бойко Борисов ги обвинява, че разпространяват фалшиви новини и протестират срещу несъществуваща Стратегия.

Ако документите, които четем, са фалшиви новини, ние много ще се радваме за това, уверяват те.

Според родителите в Закона за закрила на детето е смущаващо присъствието на НПО-тата, чиято преценка е представена като по-меродавна от тази на родителя. Те посочват и че в закона има разтегливи понятия, като нравствено и социално развитие, за които е трудно да се направи единодушна преценка. Според тях обаче не е редно тя да се прави от държавата вместо от родителя.

Друг проблем, който посочват, е, че много от текстовете в Закона позволяват произволно тълкуване от страна на социалните работници. Никъде обаче не се предвижда понасяне на отговорност от тези служители, ако те не изпълнят закона, пише News.bg.

Родителите негодуват и срещу задължението за доносничество, което е заложено в закона в случай на „риск от изоставяне”. Те недоумяват защо трябва да се докладва на институциите за недоказуемо бъдещо действие, като това задължение имат и лекарите.

Промените в законите в посока Стратегията за детето са съгласувано въведени и напомнят на акция, която е въведена отнякъде, убедени са родителите. Според тях зад документа стоят три организации – „Отворено общество”, Норвежкият финансов механизъм и Фондация „Оук”.

Те посочват и че всички НПО-та, които са изразили подкрепа към Стратегията, са се оказали партньори именно на тези организации.

Родителите са обезпокоени, че договорът между България и Норвегия, в който е заложено да се обърне внимание на детското правосъдие, цели да прокара у нас модела на скандинавската страна.

По техни данни в Норвегия всяка година се раждат близо 58 000 деца, а постъпват 54 000 сигнала за деца в опасност. От тях 21 000 приключват с отнемането им от семействата. Друга справка пък е показала, че 10-12% от отнетите деца се дават на еднополови двойки.

При такъв документ, който иска да ни вкара детско правосъдие, ние се опасяваме, че норвежците искат да ни наложат този стандарт, посочват родителите.

В тази система те подчертават, че НПО-тата се намесват в комуникацията на децата, както с родителите им, така и със социалната администрация, лекарите, учителите и т.н.

Оказва се, че не е важно децата да са в центъра на нещата, а НПО-тата, заключават родителите.

Именно по тази причина те настояват това посредничество да отпадне и да се избегне дългата комуникация и излишното харчене на данъци.

Ние нямаме нужда от посредници. Обществото трябва да може да общува директно с държавата, категорични са родителите, които подготвят пореден протест на 2 юни.