Националната библиотека чества 80-ата годишнина на проф. Кирил Топалов

Култура
12:49 - 23 Октомври 2023
2155
Националната библиотека чества 80-ата годишнина на проф. Кирил Топалов

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 80-ата годишнина на проф. Кирил Топалов с представяне на две книги – автобиографичния му роман „Живот по неизбежност“ и сборника „Хоризонти на словото“. Събитието е на 24 октомври, съобщават организаторите.

То е с участието на проф. Валери Стефанов, проф. Николай Чернокожев и доц. Георги Цанков.

Проф. Кирил Топалов е носителят на тазгодишната Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

„Нашата столица е не само красив, но и духовен град, с богата история. Един от най-старите европейски градове. Той централен град между Изтока и Запада“, отбеляза проф. Топалов при приемането на отличието. „София е един благословен от Бога град“, добави той. 

Кирил Топалов е роден на 21 май 1943 г. в София. Автор е на многобройни научни изследвания – статии, студии и книги върху историята на българската литература, на романи, на поставяни на български и чужди сцени театрални пиеси, на книги с разкази за деца и др. Директор е на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в периода от 1997 до 1998 г. 

Професор е по литература в СУ „Св. Климент Охридски“, във френски и гръцки университети. Бил е директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, посланик в Гърция, Ватикана и Малтийския орден. Почетен гражданин е на Атина и София.

Автор е на научни изследвания, на четири книги с разкази и на 11 романа. Някои от тях са филмирани – „Бъди благословена“, „Не се сърди, Човече“, „Бягай... Обичам те“. Автор е на 19 пиеси, поставяни на български и чуждестранни сцени.

Експозиция с неговото творчество и дейността му като директор се предвижда да бъде подредена в Националната библиотека.