Националната галерия почита Жорж Папазов с изложба

Почетен комитет ще популяризира творчеството на художника в страната и чужбина

Култура
17:10 - 06 Юли 2022
1941
Националната галерия почита Жорж Папазов с изложба

Националната художествена галерия (НХГ) ще отбележи 50-ата годишнина от смъртта на художника Жорж Папазов с изложба. Тя ще бъде открита на 8 ноември в Двореца, съобщават организаторите.

Куратор е д-р Мария Василева. Тя е и автор на нов каталог, в който са включени непознати произведения и неизвестни факти от творчеството на Папазов. Изследването поставя художника в контекста на актуалните течения в световното изкуство от първата половина на ХХ-и век и проследява активното му участие в тях, както и ролята, която има за утвърждаването им.

В изложбата ще бъдат представени произведения на художника от фонда на Националната галерия, на музея „Пти пале“ – Женева, на художествена галерия „Жорж Папазов“ Ямбол, от колекцията на Георги Василев, както и от други частни и публични сбирки в чужбина.

По инициатива на НХГ и Василева е създаден и Почетен комитет по организирането и реализирането на изложба, посветена на Жорж Папазов. Неговата цел е да популяризира творчеството на художника в страната и чужбина. 

В първата среща на комитета участие взеха директорът на НХГ Яра Бубнова, д-р Мария Василева, писателят Георги Господинов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, колекционерът и инвестиционен банкер от Швейцария Георги Василев, аташето по културното сътрудничество на Френски институт в България Ирина Петреску, директорът на „Гьоте институт“ и ръководителят на отдел „Културна програма“ Марина Лудеман, както и посланикът на Швейцария в България Раймунд Фурер.

Почетният комитет обсъди представянето на експозицията освен в НХГ и в чужбина със съдействието на Василев, който финансира частично реализацията на изложбата.