Националната галерия подарява цветя на лекарите

Ярките слънчогледи и макове на Майстора са подредени в Двореца

Култура
12:38 - 01 Юли 2020
1825
Националната галерия подарява цветя на лекарите

Изложба от над 70 картини на прекрасни цветя, нарисувани от най-добрите български художници, събира Националната галерия “Квадрат 500” и я посвещава на българските лекари. Откриването предстои. Идеята е на директорката на Двореца Яра Бубнова.

Това са ярките слънчогледи и макове на Майстора, изящните ириси на Иван Ненов, затоплените от слънцето мушката на Никола Танев в карловски двор, розите на Елисавета Карамихайлова.

“Всички те са толкова наситени с живот, прекрасни и посветени на красотата на деня, че трябва да се видят. Незнайно защо, през 80-те години на ХХ в. такива цветя няма. Все са едни изсъхнали букети, мрачни и тъжни”, коментират кураторите на изложбата. Те се надяват лекарите да оценят този поклон на творците с нарисувани цветя пред тяхното дело.

В галерията се спазват всички мерки на сигурността. “Квадрат 500” наскоро трябва да отбележи 5 години от откриването си в сграда, ремонтирана от над 20 години, и събрала най-доброто от българското и чуждестранното изкуство. Предстои изложба в чест на годишнината, но все още не е известно как ще бъде отбелязана. Експозицията е редена от акад. Светлин Русев, който си отиде преди 2 години.