Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие с първо заседание

Общество
09:40 - 22 Февруари 2024
1073
Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие с първо заседание

"Трябва да се изберат приоритетните области, за да може държавата да реши по какъв начин ще инвестира в тях. Приоритетните области не бяха решени вчера. Това беше и по наше настояване, на неправителствения сектор, защото той не беше попитан за това. Дадохме си още малко време, за да попитаме и неправителствения сектор". 

Това коментира пред БНР Илиана Бойчева от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Тя е член на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие, който вчера проведе първо заседание.

Това е орган към Министерския съвет, който има много правомощия, свързани с осъществяването на цялостната политика срещу домашното насилие. Той е прецедент, досега у нас не е имало такъв орган, подчерта тя. 

Вчера обсъждахме 4 основни въпроса, каза Бойчева и добави: "Тръгнахме си ентусиазирани и се надявам, че това чувство ще остане и до края на годината". 

По думите ѝ на вчерашното заседание е обсъден координационният механизъм. На следващото заседание най-вероятно той ще бъде гласуван, посочи тя в интервю за предаването "Преди всички". 

Обсъден е и правилникът за прилагане на Закона за защита от домашното насилие. Той също трябваше да бъде изменен, но това не беше направено вчера. 

"Миналата година бяха приети промени в Закона за защита от домашното насилие, но няма как всяка една промяна да бъде ефективно изпълнявана и да влезе ефективно в сила, ако не са извършени промени в правилника", обясни Бойчева и добави, че от Министерския съвет са ги уведомили, че още преди свикването на съвета, са организирали 5 тематични работни групи по промяна на правилника. Тези групи са започнали работа още от началото на годината. 

Трябва да се измени правилникът, категорична бе Бойчева. На второ място тя постави въпроса за превенцията на насилие от ранна детска възраст.

По думите ѝ въпросът с ротацията и работата по темата след това не е обсъждан вчера. 

"Ако нямаме правителство, всички тези неща няма да бъдат осъществени - няма да имаме национална информационна система, няма да имаме приети промени в правилника за прилагане на Закона за домашното насилие и промените, които влязоха в сила тази година, няма да бъдат ефективно осъществени. Това е хипотеза", коментира Илиана Бойчева.