Националният военен университет „Васил Левски“ с нов началник

Полк. Иван Маламов официално пое поста на церемония във Велико Търново

Новини
14:23 - 14 Август 2019
2264
Националният военен университет „Васил Левски“ с нов началник

Полк. Иван Маламов официално пое поста началник на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. В церемонията се включи зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, предаде Агенция „Фокус“. Предаването на длъжността уважиха още генерали, офицери и военни от страната, областният управител проф. Любомира Попова, зам.-кметът проф. Георги Камарашев и други представители на местната власт. 

До днес поста бе заеман от бриг. ген. Пламен Богданов, който бе началник на НВУ от юни 2015 година. Той пожела успех на приемника си, на всички свои колеги, на настоящите и бъдещи курсанти, студенти и ги призова да помнят и спазват думите на полк. Борис Дрангов – „За да началстваш законно, достойно и полезно, забрави себе си“. 

Зам.-министър Величков изказа благодарност към ген. Богданов и му пожела в бъдещите си поприща да постига само успехи. Това бяха думите му и към полк. Иван Маламов. Маламов е офицер, завършил висшето артилерийско училище в Шумен и Военната академия в София. Има редица признания, материални и морални награди от ръководителите си и лично от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който го предложи за новия пост.

„Пред него се очертават две основни предизвикателства. Едното е отделянето на авиационния факултет в самостоятелно висше военно училище – тежка задача, с която един ръководител следва да се справи. Второто също е организационно – създаването на единен център за начално военно обучение, което трябва да даде същност на проекта за създаване на доброволна военна служба за българските граждани. Пожелавам му успех“, каза още зам.-министърът.

Новият началник също благодари и подчерта, че в управлението на университета ще продължи добрите традиции и ще работи за повишаване авторитета на НВУ в национален и международен план.