Нацистки генерал грейна в Кюстендил

Любопитно
20:03 - 06 Юни 2019
4647
Нацистки генерал грейна в Кюстендил

Нацистки генерал грейна в Кюстендил. Районната прокуратура в града вече образува досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, пише „Вяра”.

На 5 юни в полицията е подаден сигнал, че на различни места в Кюстендил са разлепени плакати с лика на немския генерал от Втората световна война Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“, приканващи за среща днес, 6 юни, в читалище „Зора“ в града.

В рамките на разследването са извършени четири огледа, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия. Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ е забранено.

Държавното обвинение е поискало и получило разрешение от Районния съд в Кюстендил за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адресът за кореспонденция на „Зора“. Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване подобни деяния в минал период.

В кратки срокове ще е готов анализът на доказателствата дали деянието осъществява признаците на престъпление против Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй и евентуалното изпращане на досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура.