Нацистки наръчник се ползва от хирурзите до днес

"Топографска анатомия на човека на Пернкопф“ е водещият труд в областта

Актуални новини
14:11 - 19 Август 2019
4652
Нацистки наръчник се ползва от хирурзите до днес

Когато д-р Сюзън Макинън има нужда от помощ за операция, те често прибягва до помощта на книга по анатомия, публикувана в средата на 20-ти век, съобщава Би Би Си. Благодарение на сложните, рисувани на ръка илюстрации – разкриващи човешкото тяло пласт по пласт – д-р Макинън от университета "Вашингтон" в Сейнт Луис, успява успешно да извърши процедурата.

Книгата, която тя използва за справка е с безобидно звучащото заглавие "Топографска анатомия на човека на Пернкопф“ – се смята за един от най-добрите примери за анатомични рисунки в света. Тя е изключително детайлна с богати цветове като никоя друга. Кожа, мускули, сухожилия, нерви, органи и кости са показани в изключителни детайли. Тя не е за хората със слаби сърца.

Но книгата, често наричана "Атласът на Пернкопф“, вече не се отпечатва и втора ръка издание, а има няколко тома от нея, често се продават за хиляди долари онлайн. Въпреки високата си цена, малцина ще покажат публично своите екземпляри в лекарските си кабинети или в домашните си библиотеки. Причината – рисунките, изобразяват телата на стотици хора, убити от нацистите, именно техните дисектирани тела са изобразени на хилядите страници на книгата.

Книгата е резултат от 20-годишния труд на известният нацист и лекар Едуард Пернкопф, който се издига по академичната стълбица в Австрия благодарение на подкрепата на партията на Адолф Хитлер. Колегите му го описват като "пламенен" национал-социалист, който – от 1938 година, носи нацистката униформа на работа всеки ден.

Когато е назначен за декан на медицинския колеж към университета във Виена той уволнява всички евреи в колектива на факултета, включително трима Нобелови лауреати.

През 1939 година нов закон на Третия Райх постановява, че всички тела на екзекутирани затворници трябва веднага да бъдат изпращани в най-близкия факултет по анатомия за изследователски и учебни цели.

Именно през този период Пернкопф работи по 18 часа на ден, дисектирайки трупове, докато екип от илюстратори създава рисунките за неговата книга. Понякога факултетът по анатомия бил толкова препълнен с тела, че екзекуциите трябвало да бъдат отлагани.

Според д-р Сабине Хилдебрант от медицинския факултет на Харвард поне 800 от рисунките в атласа са на политически затворници – в това число гейове, лесбийки, цигани, дисиденти и евреи.

В първото издание на книгата, публикувано през 1937 година, подписите на илюстраторите Ерих Лепиер и Карл Ендтресер включват свастики и символа на двойната светкавица на СС. Оригиналните подписи с нацистките символи се съдържат и в изданието на английски език от 1964 година, които при по-късното преиздаване на атласа са заличени.

Хиляди копия на книгата, която е преведена на пет езика са продадени по цял свят.

След Втората световна война Пернкопф е арестуван и уволнен от университета. Той е държан в съюзнически военен лагер в продължение на три години, но никога не са му били повдигани обвинения за каквито и да било престъпления.