Нацистки скандирания прекратиха мач в Испания

На Райо Валекано - Албасете от Сегунда дивисион те бяха отправени към Роман Зозуля

Спорт
13:05 - 16 Декември 2019
2043
Нацистки скандирания прекратиха мач в Испания

Все по-усилено се пише и говори за расизма по футболните терени. След последните грандиозни скандали, тръгнали от България - Англия през октомври, сега беше прекратен двубоят от испанската Сегунда дивисион между Райо Валекано и Албасете. Този път заради нацисти скандирания.

Те бяха отправени към украинския футболист Роман Зозуля от тима на гостите. При резултат 0:0 съдията реши да спре двубоя, тъй като агитката на домакините скандираше: "Зозуля, ти си нацист!"

С изявление на Футболната лига на Испания се изказва подкрепа към решението на съдията Хосе Антонио Лопес Тока, който преди това се е консултирал с двата отбора и те са подкрепили като протест срещу неуважителното и обидно отношение. Срещата приключи преждевременно в 45-ата минута при нулево равенство, а секунди по-рано беше отстранен с червен картон Еди Силвестър от Албасете.

30-годишният украински национал изкара съвсем кратък период в Райо Валекано като преотстъпен от Бетис. Но феновете на Райо са известни като крайни комунисти и русофили, поради което не приеха патриотичната дейност на футболиста извън терена.

Зозуля оказва финансова и морална помощ на украинската армия, която се бие в Донбас срещу руските части, маскирани като местно опълчение. Всичко това накара феновете от работническия мадридски квартал Вайекас да го определят като човек с десни политически възгледи.

Бетис преотсъпи Роман Зозуля на Райо през февруари 2017-та година, но след скандала там, когато беше изгонен буквално от публиката, договорът му и със зелено-белите беше прекратен. Той премина като свободен агент в Албасете, а до момента не е имало такива проблеми.